Cunoscută și sub denumirea de “febra fânului”, alergia la ambrozie este determinată de polenul unei buruieni denumite Ambrosia artemisiifolia, care se elimină în aer. Alergia este determinată de polenul bogat în fragmente alergizante care se răspândesc cu ajutorul vântului.
Ce este ambrozia?
Ambrozia este cea mai răspândită specie de buruiană, fiind o plantă invazivă, parazită, care se adaptează cu ușurință condițiilor de sol și de clima nefavorabilă. Se înmulțește extrem de rapid, prin semințe (spre exemplu, o ambrozie matură poate produce câteva zeci de mii de semințe), și este rezistentă la secetă. Temperaturile ridicate din ultimii ani au favorizat răspândirea ambroziei, pretutindeni, indifferent de sol, condiții climaterice etc.
Acestă plantă se găsește aproape în toate zonele din continentul European, Republica Moldova inclusiv.
Ambrozia crește pe terenurile neîngrijite din orașe și din apropierea acestora, în parcurile și grădinile neîntreținute, de-a lungul drumurilor, inclusiv pe terenurile agricole, provocând daune recoltelor.
Când apare ambrozia?
Semințele de ambrozie încep să încolțească primăvara, odată cu majoritatea plantelor, însă începând cu jumătatea lunii iulie și până spre sfârșitul lunii septembrie, ambrozia produce o cantitate mare de polen. Polenul ambroziei este răspândit în atmosferă pe calea aerului, pe distanțe lungi, astfel încât și persoanele care nu locuiesc în apropierea locurilor populate de această buruiană, și nu sunt expuse direct, pot să se resimtă efectele alergiei la polenul deambrozie. Planta ajunsă la vărsta maturității poate elibera până la câteva miliarde de grăunciori de polen.
Cum apare alergia la ambrozie?
Cantitatea de polen eliberată de ambrozie și purtată de vânt, ajunge în căile respiratorii.
Organismul detectează “intrusul” și încearcă anihilarea lui printr-un răspuns imun. 30 de grăunciori de polen/m3 pot genera o reacție alergică, iar în cazul persoanelor cu o anumită sensibilitate, 1-2 grăunciori de polen/m3 sunt suficienți pentru declanșarea alergiei.
Important de menționat este și faptul că alergia la ambrozie apare în urma expunerii repetate pe perioade mari de timp, de până la câțiva ani, la polenul acestei plante. Nu există date suficiente cu privire la relația dintre expunerea la polenul de ambrozie și gradul de severitate al reacțiilor alergice, însă evitarea, pe cât posibil, a alergenilor pot îmbunătăți considerabil simptomele alergice.
Simptome alergie ambrozie
Adesea simptomele alergiei la ambrozie se manifestă acut după sezonul de polenizare al gramineelor, în lunile august – septembrie:
• Strănut în salve (repetat);
• mâncărimi la nivelul nasului și ochilor;
• congestie nazală (nas infundat);
• secreții nazale apoase; anosomie (pierderea mirosului);
• cefalee; somnolență; ochi iritați;
• lăcrimare excesivă.
Sarcinile Sistemului Medical Teritorial în întregime (conform Planului de Acțiuini privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia pentru anii 2019-2024 prevăzute de p.5 al Planului menționat al Hotărârii de Guvern nr.967 din 03.10.2018) rezultă în a informa populația, inclusiv grupurile țintă de populație despre influența plantei parazite date în apariția, declanșarea bolilor netransmisibile cu rata înaltă de contagiozitate, morbiditate și decese cu care se soldează. Lucrătorii medicali al asistenței medicale primare, trebuie destul de sugestiv să informeze spre conștientizarea perfectă a populației cu factorul de risc destul de periculos pentrusiguranță, viață și sănătatea ca o problemă de sănătate publică, destul de însemnată, actuală ce trebuie să mobilizeze societatea civilă a lua măsuri efective de nimicire mecanică și biologică a acestei plante parazite expansive.
Responsabilitatea ce revine la această problemă de sănătate publică în egală măsură revine agenților economici indiferent de formă de proprietate, instituții de stat, sectorul individual, deținatorii de terenuri prelucrate extravilan, gestionării traseelor de drumuri naționale, locale, internaționale, regionale.