„De mai mulţi ani mă frământă problema furturilor de energie electrică. Mai degrabă, nu a furturilor, ci a unui fel de pierderi. Casa noastră nu a fost construită pentru muritorii de rând, de aceea apartamentele în ea aveau două nivele. E clar că era un singur sistem de aprovizionare cu energie electrică a etajele I şi II. Cu timpul, apartamentele cu două niveluri au dispărut, şi numai unul Dumnezeu ştie ce şi cum au unit atunci electricienii. Eu aş putea presupune unde e posibilă pierderea. Ce-i drept, nu dintr-o dată am bănuit că ceva nu-i în ordine cu indicaţiile contorului, dar, deoarece creşteau tarifele, trebuia să plătesc tot mai mult şi mai mult. Le-am spus soţului şi fiului, iar ei, ca bărbaţi, au zis că e mai bine să plătim şi să nu ne ducem nicăieri, pentru că oricum nu are rost. Dar când am rămas singură – soţul a murit, iar fiul a plecat – cu pensia mea mizeră, am început să mă descurc cu greu cu plăţile.
Acum, când s-au anunţat, apoi au fost stopate, fie şi pe un timp, noile tarife, am căzut pe gânduri: nu se va întâmpla aşa că toată pensia va trebui s-o dau pentru a achita energia pe care nu am consumat-o? Am încercat să vorbesc cu vecinii, dar ei se supără. Peste tot unde m-am adresat, responsabilii recunosc să aşa e, plătesc cam mult, câte 150-180 de lei pe lună, cu toate că trăiesc singură, în apartament am doar câteva becuri, un televizor şi un frigider care nu funcţionează întotdeauna. În alte locuri mă mână de la unul la altul, în altele mi se promite că vor face ceva, iar eu continuu să mă duc la ei. Ajutaţi-mă cel puţin cu un sfat, ce să facem noi, cei lipsiţi de drepturi, unde să ne adresăm în asemenea cazuri şi cine e în stare să ne ajute?”. Această scrisoare ne-a expediat-o la redacţie o locuitoare a Ungheniului, Elena U.
Cu părere de rău, sunt destule scrisori şi adresări de acest fel. Uneori te simţi incomod dacă nu reuşeşti să-i ajuţi omului, fie şi cu un sfat, cum ne roagă în acest caz autoarea scrisorii, uneori nu te simţi bine când persoanele cu funcţii de răspundere promit să ajute sau să facă ceva, dar nu se ţin de cuvânt. Lor ce le pasă, dar nouă, prin gura lor, ne este ruşine să minţim, doar pe urmă cititorii ne reproşează că iată, chipurile, în ziarul vostru a fost scris.
Unde poţi şi unde trebuie să te adresezi în acest caz?
Nicolae Atamaniuc, inginer-şef la SA „RED-Nord”, filiala Ungheni, a menţionat că ei şi proprietara apartamentului au doar contract de furnizare a energiei electrice şi poartă răspundere de linie până la contor, inclusiv contorul, mai departe începe teritoriul privat unde nu au dreptul să intervină, cu atât mai mult cu cât nu au autorizaţie pentru a efectua asemenea lucrări. Există Inspectoratul Energetic şi el se ocupă de atestarea electricienilor care pot afla cauza posibilelor pierderi.
Inspectorul de la Inspectoratul Energetic Teritorial, sectorul Ungheni, Grigore Pohilă, ne-a sugerat să ne adresăm la o întreprindere specializată unde există laborator şi posibilităţi pentru a clarifica cauza adevărată: izolarea veche sau vreo priză în apartamentul vechi, rămasă conectată la contorul acestui apartament. Dar serviciile acestor întreprinderi sunt contra plată. Potrivit lui, în asemenea cazuri totuşi e mai bine mai întâi să se adreseze la inspectorat.
Apropo, conducătorul unei asemenea întreprinderi, Valeriu Botnari, a promis că-i va ajuta acestei femei să afle care sunt cauzele scurgerii de energie electrică. Dar ea va trebui să aibă în vedere că specialiştii lucrează contra plată.