Se pare că nici măcar COVId-ul acum nu sperie atât de mult ca dezastrul natural – seceta care i-a lăsat pe mulți agricultori fără recoltă și amenință toți locuitorii țării cu o creștere a prețurilor la produsele agricole și un deficit al acesteia. Adevărat, oficialii încearcă să convingă oamenii că situația ar fi alta, dar, din păcate, ei demult s-au învățat să nu prea creadă ce li se promite.
Acum, guvernul încearcă să facă tot posibilul, inclusiv să intre în noi datorii pentru a sprijini întreprinderile agricole, în timp ce proprietarii de cote, care se ocupă cu gospodăria naturală și astfel își întrețin familiile, sunt uitați. Nu în zadar și ei se întreabă: cum să trăiască mai departe?
Potrivit vicepreședintelui raionului, Mihai Diaconu, trebuie să meargă la primărie și să înregistreze gospodăria țărănească (GȚ). Acum, comisiile speciale ar întocmi acte privind pagubele cauzate, le-ar aproba la Direcția Situații Excepționale și le-ar depune la Direcția Agricultură și Alimentație a raionului. Aceasta, la rândul său, ar include datele în lista generală a pierderilor din raion. În ceea ce privește impozitul funciar, potrivit interlocutorului, cu ce vor trăi primăriile dacă le reduc (acest lucru ce poate face doar la recomandarea Guvernului).
Primarul comunei Florițoaia Veche, Sergiu Mărgărint, a menționat că sunt proprietari de 1-2 cote – cota aici a fost de 1,41 hectare – neînregistrate ca gospodărie țărănească. Statul ar trebui să-i ajute, așa cum ajută întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești. În ceea ce privește reducerea impozitului funciar, dacă va exista o hotărâre de guvern, atunci acesta va fi redus, însă statul va trebui să subvenționeze primăria. Dar Codul Fiscal (articolul 284) spune că, consiliile locale au dreptul de a scuti persoanele fizice de impozitul pe proprietatea imobiliară – anume despre ea vorbim. Primarul spune că este posibil când e vorba de 1-3 cazuri, atunci aceste pierderi pentru bugetul primăriei nu vor fi semnificative. Și dacă toată lumea este scutită, primăria va rămâne fără buget în genere. „Aceasta este o situație complet diferită și nu ne putem conduce doar de articolul din Codul fiscal.
Conducerea de vârf a țării ar trebui să se întrunească și să se gândească cum să ajute pe toți cei care au suferit de pe urma acestui dezastru natural teribil. Situația, vă spun, este dezastruoasă. Și nu știm ce se va întâmpla în continuare. Acum depinde mult de relațiile cu alte țări, pentru că nu vom găsi resurse în interiorul țării, nu există. De ce? Toată lumea știe despre asta. În sat, situația este resimțită mai acut. Nu dea Domnul ca această secetă să dureze. În perioada 10 septembrie – 20 octombrie este momentul optim pentru semănatul culturilor de toamnă. Dacă nu vor cădea ploi, va trebui de semănat din nou în pământ uscat în speranța că vor fi precipitații”, acest scurt monolog al primarului a sunat foarte emoționant.
Continuând conversația, primarul comunei Buciumeni, Filip Petriciuc, a menționat că sunt și la ei persoane care au cote, dar nu au înregistrate GȚ și, din păcate, nu vor primi nimic pentru pagubele cauzate de secetă. În ceea ce privește scutirea de impozit, suma este mică, 150 de lei la hectar, și nu va salva situația. GȚ la început au înregistrat toți, plătind o anumită sumă pentru asta, dar oamenii nu au nimic, nici cont bancar, nici ștampilă – la ce le-ar trebui dacă au un hectar de pământ. Deși, bineînțeles, cei din primărie se vor gândi în continuare la această problemă, cu toate că aceste taxe au fost deja incluse în bugetul primăriei. Cine știe, poate guvernul îi va ajuta și pe țărani într-un fel.
Speră la guvern, dar nu sta cu mâinile în sân.