Oamenii noștri sunt ochioși și întotdeauna observă ceva ce nu ar trebui să aibă loc, dar, recunoaștem, sunt și cazuri când se face din țânțar armăsar. În unul din satele raionului, locuitorii sunt îngrijorați că angajații grădiniței duceau ceva în saci de la instituție. În acest sens, ei întreabă, ce s-a întâmplat cu produsele cumpărate pentru alimentația copiilor.
Ce s-a făcut cu produsele, de exemplu, în comuna Macărești, ziarul Unghiul a scris pe 20 martie curent (nr. 11). Din inițiativa primarului comunei, Sergiu Manciu, produsele alimentare din grădinițele a căror activitate a fost suspendată, deci puteau să se altereze, s-a decis să fie distribuite familiilor nevoiașe. Ceea ce a și fost făcut. „Pentru a evita neînțelegerile și întrebările inutile privind utilizarea produselor, am decis să le donăm familiilor nevoiașe. Beneficiarii sunt persoane în vârstă, familii numeroase și săteni săraci”, a spus atunci primarul. Tot atunci s-a decis că, dacă activitatea grădinițelor nu se reia, vor distribui și produsele cu o durată de păstrare mai mare, cum ar fi cartofii, ceapa etc.
Poate că alte grădinițe au făcut același lucru, dar redacția nu cunoaște amănunte, iar rețelele de socializare au tăcut. Deci, să ne interesăm de ceea ce s-a făcut și ce trebuia de făcut cu produsele din grădinițe și școli?
Potrivit Nicoletei Diaconu, directoarea grădiniței din satul Mănoilești, „la noi la grădiniță au fost decontate legumele, au rămas puține și erau alterate, la restul termenul de păstrare corespunde certificatelor. Atunci urma să primim produse, dar am anulat comenzile”.
Directoarea grădiniței din Drujba, Angela Chitoroagă, a spus: „Am avut niște crupe care au expirat la data de 01 mai și le-am decontat. Mai avem în stoc, dar au termen de valabilitate de 6 luni. La începutul carantinei nu am avut nicio indicație ce să facem, pe la mijlocul lunii mai ne-a venit o scrisoare de la Direcția de Finanțe ca să vindem produsele și banii să-i punem pe contul instituției sau să le întoarcem la furnizor. Nu am vândut, fiindcă nu puteam convoca comisia și Consiliul de Administrație din cauza carantinei. Doar ni s-a interzis să ne adunăm mai multe persoane. Noi am lucrat de acasă, iar auxiliarii erau în concediu. După 1 mai, când ni s-a permis să mergem în instituție, am convocat comisia și am verificat termenul de valabilitate”.
Apropo, unul dintre primari a remarcat că produsele a căror durată de valabilitate nu expirase, au fost vândute angajaților. În continuarea conversației despre produse, șefa Direcției de Finanțe a raionului Ungheni, Tatiana Struc, a confirmat că da, unele dintre produsele din grădinițe au fost vândute și cheltuielile au fost restaurate în cadrul acelui articol, unele produse, cum ar fi produsele lactate, au fost trecute la pierderi. Nu există probleme. Există înregistrări de decontare a produselor, există și restabilirea cheltuielilor, în același timp au suspendat achiziționarea de produse. Dacă sătenii undeva au și văzut că angajații duceau produsele de la instituție, nu-i nimic ieșit din comun, pentru că produsele sunt toate înregistrate și pot apărea doar în meniu sau pot fi decontate dacă termenul expiră, sau vândute pentru a restabili mijloacele pe contul instituției preșcolare. S-a recomandat să fie vândute produse angajaților. Unele primării au distribuit ilegal produse săracilor, încălcând Legea contabilităţii și raportării financiare. Este posibil să fie trecute la pierderi ceea ce a fost distribuit persoanelor vulnerabile? Potrivit interlocutoarei, se poate, dacă produsul este expirat, atunci se creează o comisie specială, dacă produsul este bun, poate fi vândut, întocmind documentul corespunzător și transferând banii pe contul grădiniței.
Valentina Slotina