În timp ce unii şoferi nu-şi găsesc niciodată un loc de parcare în curţile blocurilor în care locuiesc, alţii îşi rezolvă problema instalând obstacole, acoperișuri sau chiar garduri pentru a delimita spaţiu personal de parcare. Despre această problemă s-a scris și în ziarul ”Unghiul” ( nr. 2 din 12 ianuarie).
Da, se pare, că unii locatari deținători de autovehicole nu s-au lăsat intimidați. Recent pe adresa redacției a parvenit o altă sesizare. De această dată este vorba despre curtea blocului de pe strada Națională 51 din municipiul Ungheni, o curte unde dezastrul este la el acasă. Pe lângă vechile garaje deținute legal, încă din perioada sovietică, de unii proprietari, alții au început să strecoare printre acestea pe cele noi, deși nu ar avea niciun act legal în spate.
Bunăoară, în fața blocului respectiv, la doar 3 metri de la intrare, sub geamul locatarilor de la primul etaj, unde se presupune că ar trebui să fie amplasate bănci pentru odihnă și o parcelă cu flori, a fost ridicat un acoperiș, și nu improvizat la voia întâmplării, ci unul bine amenajat.
Referitor la legalitatea acestuia am discutat cu arhitectul municipiului, Vlad Savin, care ne-a comunicat că parcarea respectivă nu are autorizație și nicio lege nu ar permite amenajarea unui astfel de spațiu, mai ales în zona respectivă. Dânsul mai spune că astfel de încălcări pot fi clasificate în primul rând ca ocupare samavolnică de teren, adică, ocuparea unui teren public în lipsa actelor permisive, iar pedepsirea în acest caz ține de competența Inspecției Ecologice, conform Codului Contravențional. Totodată construcția neautorizată ține și de competența administrației publice locale. În astfel de cazuri, arhitectul spune că nu trebuie decât inițiativă și un utilaj, care să demoleze construcția.
În același context șeful Inspecției Ecologice Ungheni, Vadim Dadus, menționează că referitor la ocuparea abuzivă a unui teren, în Codul Contravențional la articolul 116 se menționează că executarea construcțiilor de orice categorie pe teren proprietate publică, fără autorizație de construcție, se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice în condiția în care o unitate este echivalentă cu 50 lei și cu amendă de la 180 la 240 de unităţi convenţionale pentru persoanele juridice, iar în toate cazurile construcţiile neautorizate sunt demolate, iar persoana care a desfășurat o intervenție neautorizată este obligată să remedieze terenul afectat.
Totuși niciun reprezentant al celor două instituții nu ne-a comunicat cine se obligă să desfășoare anumite raiduri pentru a fi sesizate astfel de încălcări, întrucât Inspecția Ecologică intervine în funcție de sesizări, iar arhitectul orașului menționează că este aproape imposibil să mergi din casă în casă să verifici dacă sunt anumite construcții neautorizate.