Nu e prima dată când e destul să fie abordată o chestiune în paginile ziarului „Unghiul” și cititorii răspund imediat, spunând că ar avea și ei această problemă. De data aceasta, după ce am vorbit despre problemele create de o turmă de oi pe drumul din satul Chirileni, au reacționat locuitorii din Pârlița, chipurile, și la ei e așa.
Potrivit uneia dintre interlocutoare, și ei suferă, de mai mulți ani, și sunt gata chiar să recurgă la măsuri radicale – să blocheze drumul, fără a preciza care anume. Care e cauza? O cireadă de vaci de vreo 30 de capete le provoacă neplăceri locuitorilor unor ulițe în regiunea din apropierea stației și a grădiniței de copii. Drumul nou, care duce spre instituție, de asemenea s-a pomenit în calea vitelor cornute mari. Pe lângă faptul că e praf și băligar, mai suferă iarba, florile de lângă gard. Nici nu le poți zice ceva, deoarece văcarii pe urmă se pot „răzbuna” în felul lor.
„Prima oară aud de așa ceva. Noi nici cireadă nu avem, degrabă și vaci nu vor fi. Poate nu e vorba de Pârlița?”, nu poate înțelege primarul comunei, Stanislav Babuțac, despre ce e vorba. Poate s-ar găsi acolo vreun gospodar care scoate vaca la marginea satului, dar cireadă nu este. O persoană are o fermă, dar se află între satele Pârlița și Agronomovca, aceste vaci nimeni nu le mână prin sat. Mai sunt două stâne dincolo de calea ferată, dar nici oile nu intră în sat. ”Dacă există această problemă, lasă să mi se adreseze mie. Eu înțeleg, dacă ar fi comunicat și primarul n-ar fi făcut nimic, ar fi putut să apeleze la ajutorul redacției. Dar eu nici n-am auzit de așa ceva”, a menționat primarul.
Bine că în Pârlița nu există această problemă. Dar ce-i de făcut acolo unde este? Pe de o parte, n-ai să le interzici oamenilor să țină vite și să le mâne prin sat spre pășune, pe de alta – de ce din această cauză cineva trebuie să sufere și să se enerveze?
Poate vom obține un sfat la Direcția Agricultură și Alimentație a raionului? „Nu, aceste chestiuni le pot soluționa doar primăriile – ele sunt stăpâni în teritoriu, nici Consiliul Raional, nici Direcția Agricultură nu pot să ia o decizie în această privință”, a menționat Viorel Scutaru, șeful direcției respective. Nu vom afla soluția problemei și reglementarea ei nici în Codul funciar. Numai primarii împreună cu consilierii locali pot găsi ieșirea din situație.
Nu ne rămâne decât să regretăm că, indiferent de rezolvare, numărul celor supărați și nemulțumiți nu va scădea. Dacă cineva știe ce trebuie de făcut ca să fie și „lupul sătul”, și oaia întreagă, scrieți, telefonați, veniți.