Pentru publicația „Московский комсомолец” (MK) durata „superscurtă” a vizitei la Chișinău a persoanei nr.2 în administrația președintelui Federației Ruse se explică prin faptul că escapada s-a produs după ce „Rusia a suferit o ordinară înfrângere geopolitică și a cedat netăgăduit Occidentului în mica Moldovă, având, în aparență, toți așii în mână”. MK subliniază că reprezentantul Kremlinului „nu este un novice în politicul din Moldova, dar numele lui este legat de multe eșecuri”.
Între altele, MK dezvăluie că renumitul „Memorandum Kozak” din anul 2003, servit publicului ca instrument de pacificare între cele două maluri ale Nistrului, de fapt, „consolida prezența militară a Rusiei în regiune”. De asemenea , sursa se referă și la interesele Rusiei în evenimentele din 2019: s-a dorit „folosirea dreptei pentru a îndepărta Partidul Democrat al lui Plahotniuc, iar apoi, de a a-i face vânt și acesteia și a-i acorda președintelui Dodon întreaga putere. Însă lucrurile s-au întors altfel…”
Luând în calcul circumstanțele din Ucraina, MK consideră că situația privind Transnistria și trupelede „pacificatori ruși” este critică. În context, se dă opinia expertului Institutului CSI Ivan Skorikov, care este la curent cu intenția părții moldovenești de a cere eliminarea prezenței militare rusești din zonă și spune că demnitarul rus „are alte scopuri. Nu încape îndoială că el nu va discuta despre retragerea trupelor (rusești) din Transnistria. Kozak nu e omul care vine să audă opinia unei țări-neprietene. El vine cu agenda proprie și cu propuneri concrete”.
Răspunzând la întrebarea despre ce ar putea propune partea rusă pentru a-i trezi interesul Maiei Sandu într-o cooperare constructivă, expertul trece în revistă reducerea prețului la gaze, accesul producției agricole pe piețele rusești, problemele „enormei diaspore moldovenești în FR. Deigur, va fi luată în discuție candidatura unui nou ambasador al Moldovei în FR. Iată bombonelele pe care le aduce Kozak pentru Sandu”. Acceptarea lor ar putea însemna că la Chișinău au încetat „să scuipe în fântâna din care îți poți potoli setea, ceea ce ar face posibilă întâlnirea dintre Putin și Sandu”.
Totodată, expertul consideră că, de fapt „partea rusă și-ar dori, mai întâi de toate, să recâștige de la SUA inițiativa în dosarul regional. Iar, într-al doilea rând, să contureze terenul de interacțiune cu regimul Sandu. În acest spațiu se va constitui poziția Kremlinului privind întâlnirea lui Putin cu Sandu, care încă în campania prezidențială declara că și-ar dori o întâlnire cu președintele rus”, scrie MK.