În comparație cu alte surse de informare astăzi internetul joacă un rol destul de mare în viața fiecăruia din noi. Cu ajutorul lui putem călători virtual în orice colț al lumii, putem accesa informații de tot felul. Tot el, internetul, a devenit puntea de legătură dintre părinți și copii, părinții plecați departe și copiii rămași acasă. Dar cât de rațional îl folosim și ce ne-am face dacă am fi lipsiți de el?
Lilia, emigrantă în Grecia: ”Ne-ar fi greu fără el, căci prin intermediul lui comunic cu părinții mei de la Rădenii Vechi, pentru că acasă venim doar la sărbători. Dar dacă s-ar întâmpla să fim lipsiți de internet, am merge mai des la ei, nu i-am căuta pe Viber. Am merge și le-am aduce o căldare de apă, un braț de lemne, o aspirină, o pâine”.
Victoria, locuitoare, or Ungheni: ”Am petrece timpul mai cu rost, cu familia, rudele. Am citi mai multe cărți, am învăța mai multe lucruri bune. Din păcate, internetul ne fură tot timpul”.
Andrei, satul Cetireni: ”Internetul este un lucru bun, la el apelăm ca la o soră, un frate, părinte sau prieten. Prin intermediul lui putem afla lucruri bune, dar și distorsionate, căci este folosit pe alocuri drept tribună de promovare a minciunilor sau ca mijloc de răzbunare. Trebuie să ne folosim de el rațional, căci tot ce este peste măsură, strică”.
Rodica, meșter popular, or. Ungheni: ”Generația care știe ce înseamnă a trăi fără internet s-ar acomoda și fără el dacă ar fi promovate și popularizate alte acțiuni sănătoase (cititul cărților, practicarea sportului, vizionarea filmelor etc.), cred, ar fi bine și fără internet”.
Lidia, satul Todirești: ”Eu, de exemplu, nu sunt tare atașată de internet, pot trăi și fără el. Chiar dacă am nevoie la maximum de careva informație pot să aflu și din alte surse cum ar fi biblioteca, oameni mai învățați, profesori, cărți. Dar în zilele noastre unii nu pot trăi fără el. Ce aș mai face eu dacă s-ar întâmpla să fiu lipsită de internet? Aș sta mai mult cu prietenii la o vorbă bună, mi-aș permite mai multe plimbări la aer curat, aș citi mai multe cărți, aș pune accent mai mult pe învățătură, aș face mai mult sport, aș călători prin alte locuri, după posibilitate”.
Elena, casnică: ”Este bun, dar puțin cam periculos pentru copii, căci îi afectează fizic și chiar psihic. Tentația de jocuri, filme și alte lucruri nefaste îi face să devină mai slabi la învățătură, să fie vulnerabili în diferite situații. Pentru a le face pe plac copiilor, mulți părinți le cumpără calculatoare, tablete, telefoane performante. În rezultat aceștia se atașează de ele, concentrându-și atenția la alte lucruri nedorite. Pe timpuri nu erau asemenea lucruri și lumea era mai sănătoasă, mai stabilă moral. Acum ar fi o mare jale dacă internetul ar lipsi.”