„Unul din vecini este alcoolic. Nu are un loc stabil de muncă, bine că a venit primăvara şi munceşte cu ziua în grădinile altora. Faptul că munceşte ocazional nu le aduce mare bucurie celor de acasă, căci gospodarii obişnuiesc să-i plătească pentru o zi de muncă cu câte o sticlă de vin sau de ţuică. Doar cei apropiați ştiu ce povară este aceasta. A vorbit cu el şi ofițerul de sector, şi medicul de familie, dar totul este în zadar. Nu mai vrea, sărmana femeie, să se plângă nimănui, căci tot ea până la urmă are de suferit. Fie că plăteşte amenda soțului arțăgos, care sărăceşte tot bugetul familiei, fie că munceşte în folosul comunității, când şi acasă are atâtea de făcut. A doua zi, uită, îşi cere iertare de la ea, munceşte cât e ziua de lungă şi îți pare că e cel mai bun gospodar din sat”. Aşa a început discuția noastră cu Ana Corloteanu din Medeleni. Dar câte familii în satele noastre sunt în astfel de situații? Ce măsuri se întreprind pentru a soluționa una din cele mai grele probleme din societate – lupta cu alcoolismul?
Valeriu Morari, primarul satului Corneşti, spune că în „lupta” cu acest viciu este implicat nu doar el ca reprezentant al administrației publice locale, dar şi asistentul social, şi ofițerul de sector. Primarul menționează că este întocmită ancheta socială, sunt purtate discuții cu amatorul de băuturi spirtoase, după care i se face o avertizare orală. Potrivit primarului, beau bărbații ale căror soții sunt plecate peste hotare. Oare îşi îneacă dorul într-un păhar de țuică sau vin? Primarul este îngrijorat că în ultimul timp mai des au început să consume băuturi alcoolice tinerii. Motivul – lipsa unui loc de muncă, dar şi nedorința lor de a munci. „Îşi cunosc foarte bine drepturile, ştiu că pot beneficia de ajutor social şi nici nu vor să înțeleagă că mai au şi îndatoriri de cetățean”, spune Valeriu Morari.
Vasile Bodrug, primarul comunei Hârceşti, spune că în cele cinci sate ce intră în componența comunei sunt mulți dintre cei care „prietenesc” cu păharul. „Avem, şi încă nu puțini. De obicei, consumă alcool în exces cei care nu au vinul lor în beci. Încercăm să discutăm cu ei, dacă încalcă ordinea publică achită şi amendă sau îndeplinesc munci în folosul comunității. În mare parte, folosesc alcool mai mult cei care muncesc în agricultură: fie că lucrează terenul propriu, fie că sunt zilieri”, concretizează primarul.
Valentina Grosu, primara comunei Mănoileşti, spune că în sate nu sunt persoane care s-ar afla la evidență că sunt dependente de alcool. „Dacă în familie servesc alcool ambii, atunci aceasta este o tragedie. Discutăm cu ei, încercăm să îi convingem că nu procedează corect şi sunt un model greşit pentru copiii lor, doar alte pârghii nu avem”, conchide Valentina Grosu.