Recent la redacție s-a adresat primarul satului Bumbăta, Dumitru Paladi. Dânsul ne-a spus că ar fi înaintat un demers la Consiliul Raional Ungheni încă în luna octombrie 2021 și nu ar fi primit niciun răspuns.
Cum se procedează în asemenea cazuri l-am întrebat pe Andrei Grițco, șeful Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat.
Ca să vă răspund la această întrebare trebuie să explic mai întâi ce înseamnă o petiție. Conform prevederilor Codului Administrativ al RM prin petiție se înțelege orice cerere, sesizare sau propunere adresată unei autorități publice locale de către o persoană fizică sau juridică. Deci, orice persoană, fie el primar, consilier, sau simplu cetățean are dreptul să depună o petiție. Care sunt acțiunile de mai departe? Din momentul în care persoana depune o sesizare, petiție sau demers la autoritatea publică locală, aceasta este obligată să o înregistreze prin aplicarea ștampilei și i se dă un număr de intrare. O copie rămâne la adresant pentru a fi examinată, iar alta i se dă petiționarului. Mai apoi, conform art 60 Cod Administrativ termenul general de examinare al unei petiții este de 30 de zile. În anumite cazuri sunt și excepții unde acest interval poate fi extins, atunci când este un caz mai complex se permite examinarea într-un termen mai lung. În asemenea situații autoritatea care analizează petiția trebuie să înștiințeze în scris petiționarul despre extinderea termenului de 30 de zile și care e motivul.
Ce se întâmplă în cazul în care ai primit un răspuns negativ sau se refuză soluționarea petiției, sau nu a venit niciun răspuns ca și în cazul primarului de la Bumbăta? Potrivit articolului art 64 același Cod refuzul sau nesoluționarea în timp a unei petiții se consideră a nu fi examinată sau a fost refuzată. Deci,atunci când nu vine un răspuns este egal cu refuzul de a examina petiția. Consiliul Raional și orice autoritate publică are posibilitatea să nu răspundă. Deși, ar fi mai bine să răspundă, dar se întâmplă când nu o fac. În acest caz legea prevede niște mecanisme pentru petiționar. În momentul în care petiționarul a observat că termenul de examinare de 30 zle a expirat și nu a primit niciun răspuns, atunci dumnealui are posibilitatea de a purcede la procedura prealabilă, care înseamnă că în 30 de zile are dreptul de a înainata o cerere prealabilă către autoritatea publică în care, spre exemplu, va scrie „Vă rog, să-mi remiteți această informație. În caz contrar mă voi adresa în instanța de judecată în contencios administrativ” în asta constă procedura prealabilă, e un mod de avertizare. Cererea prealabilă se depune în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare sau de la notificarea actului administrativ individual ori de la respingerea petiției. Dacă au mai trecut alte 30 de zile și nu a primit răpuns nici de această dată, atunci are dreptul de a se adresa în instanța de judecată în procedura de contencios administrativ. Art 189 (al. 2) spune că o acțiune în contencios administrativ poate fi înaintată atunci când autoritatea publică nu a soluționat în termeni legali o cerere. Termenul de înaintare în contencios administrativ este de 30 de zile din momentul în care nu s-a soluționat cererea prealabilă.