„Logic ar fi să mergem pe drum mai scurt, mai sigur, mai puțin costisitor. Și acest drum este doar prin vaccinare! Alternative la acest moment nu avem: ne trebuie imunitate colectivă la acest virus!…”
—
Tema acestui Op-Ed a fost sugerată de unele evenimente din viață.
O cunoștință de a mea, recent trecută prin COVID-19, a plecat în Belgia și a făcut testul la anticorpi. Rezultatul testului a arătat un număr de anticorpi de peste 8000 U/ml.
O altă cunoștință de a mea, care nu a trecut prin boală, dar s-a vaccinat ulterior cu două doze de Pfizer, a făcut testul la anticorpi în România. Rezultatul testului a arătat un număr de anticorpi de peste 2000 U/ml.
Am văzut în spațiul public și cifre de 16000 U/ml, ca urmare a administrării vaccinului.
Aceste exemple ne confirmă crearea imunității colective pe ambele căi: și prin boală și prin vaccinare.
Care anticorpi sunt mai buni?
Răspunsul este simplu: toți anticorpii la COVID-19 sunt buni! Toți anticorpii ne protejează de boală!
Anticorpii formați după boala COVID-19 trăiesc în jur de 4-6 luni. Mai multe studii au confirmat deja aceste axiome.
Nu toți oamenii, care trec prin boala COVID-19 fac anticorpi. Cauza încă nu este explicată de cercetători.
După vaccin se produce un număr mare de anticorpi la proteina S. Nu se cunoaște încă cât timp vor trăi acești anticorpi.
Kiturile de teste pentru determinarea anticorpilor sunt în dezvoltare continuă. Dacă ați efectuat testul la anticorpi în Moldova și ați primit un rezultat negativ, asta încă nu înseamnă că nu aveți anticorpi. Testele vechi caută proteina N sau alte proteine, conform ipotezelor inițiale de testare a anticorpilor. Testele pentru proteina S sunt mai noi, mai veridice și mai informative.
În ultimul timp tot mai mulți oameni întreabă, prin ce se deosebește imunitatea după vaccin de imunitatea după boală?
Imunitatea după vaccin este mai puternică, deoarece se produce o cantitate mare de anticorpi la o proteină specifică coronavirusului de tip nou COVID-19. Nu se cunoaște încă pentru cât timp va fi valabilă această protecție. Studiile continue pe toate dimensiunile.
Cei care au administrat vaccinul în decembrie 2020 vor putea testa anticorpii în decembrie 2021, apoi în decembrie 2022. Rezultatele lor vor veni printre primele și ne vor spune multe.
Imunitatea după vaccin ne protejează de boală și, în mod special de formele grave. Asta este valabil pentru vaccinurile cunoscute și aprobate. Asta este valabil și pentru tulpinile cunoscute la momentul actual.
Între timp, virusul creează tulpini noi. Cercetătorii vor crea pentru aceste tulpini noi vaccinuri noi. Se vor crea și kituri noi de teste pentru antigen și pentru anticorpi. Este un proces de adaptare reciprocă a unei conviețuiri naturale dintre om și virus.
Imunitatea după boală tot este bună pentru o perioadă scurtă e timp. Ne va proteja cu siguranță. Însă este cert faptul că boala ne va aduce nu doar anticorpi, dar și un buchet de consecințe și urmări pentru sănătate. E mai bine să evităm boala! Nu se cunosc încă urmările bolii pe termen lung.
Imunitatea după boală împreună cu imunitatea după vaccin formează ceia ce noi numim imunitate colectivă.
Cum putem ajuta noi la crearea imunității colective?
Ideal ar fi să nu trecem prin boală și să ne vaccinăm cu primul vaccin accesibil. Vaccinul administrat o să ajute organismul uman să producă anticorpi mulți și imunitate, fără a trece prin boală.
Dacă am trecut prin boală deja, se permite vaccinarea după 90 zile deja. Unele vaccinuri permit administrarea peste 180 zile după boală. Numărul anticorpilor și imunitatea vor crește semnificativ după vaccin.
Refuzul vaccinului și impactul social
Vaccinarea împotriva COVID-19 este una benevolă. Am văzut mai multe prezențe în spațiul mediatic cu informații despre refuz sau respingere a vaccinului. Am văzut și multe mesaje cu insistență la aplicarea obligativității vaccinului.
Cum răspundem? Să începem cu sfârșitul! Noi vrem să ajungem spre sfârșitul pandemiei cât se poate de repede. Există un singur drum spre acest sfârșit: crearea imunității de grup.
Imunitatea de grup se poate crea prin îmbolnăvirea treptată a populației, proces care poate dura 3-4 ani. Imunitatea de grup poate fi creată prin vaccinare, proces care poate dura maxim 5-6 luni, în Moldova.
Orice refuz al vaccinului are un impact social major și ne duce pe calea cea mai lungă de ieșire din pandemie. Asta înseamnă noi restricții, școală on-line, granițe închise, economie în scădere etc.
Logic ar fi să mergem pe drum mai scurt, mai sigur, mai puțin costisitor. Și acest drum este doar prin vaccinare! Alternative la acest moment nu avem: ne trebuie imunitate colectivă la acest virus!