La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact pe 9 octombrie, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Ungheni, a avut loc adunarea membrilor Asociației „UNCALNIS”.
Iurie Vrabie, președintele organizației, la deschiderea evenimentului a precizat că, începând cu luna mai, agricultorii din raionul Ungheni au început tot mai insistent să bată alarma că se află într-o situație critică. „De atunci și până la acest moment s-au organizat diverse întâlniri și un protest. Dar toate acestea nu ar fi fost dacă nu existau acele mitinguri ale colegilor din sudul țării. Noi ne-am solidarizat cu ei. În rezultat, au fost întocmite dosarele pentru grupa I de culturi, și au fost achitate, iar referitor la cele din categoria a II-a încă nu se cunoaște dacă ni se vor restitui bani pentru a acoperi măcar o parte din pierderile suferite”, a specificat dânsul.
Totodată, Iurie Vrabie a declarat că la nivel de raion s-a constituit un staff, care își asumă responsabilitatea de a coordona activitățile agricultorilor.
Peste 7 milioane de lei compensații pentru culturile din grupa I
Viorel Scutaru, șeful Direcție Agricultură din cadrul Consiliului Raional Ungheni, prezent la eveniment a prezentat suma care a fost achitată agricultorilor pentru a compensa daunele suferite de către aceștia. Potrivit specialistului valoarea totală a compensațiilor e de peste 7 milioane lei pentru culturile din categoria I: grâu de toamnă – în raionul Ungheni a fost însămânțată cu această cultură 8250 ha dintre care mai mult de 60% din suprafața a fost afectată. Pentru despăgubiri a fost acceptată spre achitare suprafața de 4272 ha. Valoarea fiind de 6 mil 259 mii lei. Orz de toamnă – 315 ha , acceptate spre achitare 211ha. Peste 300 mii lei în total au fost plătiți. Grâu și orz de toamnă reînsămânțate – 897 ha, s-a acceptat 370 ha – 599 400 lei. Rapiță – 150 ha – 20 ha pentru compensare s-a achitat 42 mii lei. Plantații multianuale au fost acceptate 33,82 ha – 128 516 lei. Pentru cele din grupa a II-a încă nu se cunoaște nimic. Șeful direcției Agricultură a asigurat producătorii agricoli că vor fi anunțați de cum vor avea un răspuns.
Ce măsuri întreprinde ministerul de resort
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a menționat într-o ședință cu partenerii de dezvoltare (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) acțiunile identificate și aprobate, pe termen scurt și mediu, ce au menirea să susțină producătorii agricoli în aceste condiții dificile, nominalizând: Planul de acțiuni privind atenuarea efectelor insuficienței precipitațiilor atmosferice și a altor calamități naturale înregistrate în anul 2020 asupra activității agenților economici din sectorul agro-alimentar; modificarea Legii privind asigurarea subvenționată în agricultură, ce prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare și extinderea domeniului de acțiune al legii; modificarea mai multor acte legislative cu referire la protecție a apelor râurilor și bazinelor de apă, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, Regulamentul cu privire la folosința apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole, pentru a facilita accesul agricultorilor la sursa de apă pentru irigare.