Câțiva locatari ai unei case de pa strada Ștefan cel Mare din Ungheni se lamentează că iată, cu câțiva ani în urmă au fost schimbate țevile în subsol și s-au colectat atunci bani. Era totul bine, dar nu demult iarăși s-a întâmplat ceva și întreprinderea „Apă-Canal” ar fi adunat de la fiecare apartament câte 200 de lei, de pe scară în total sunt 3000 de lei, pentru ce i-au cheltuit? Cică, acea gaură putea fi astupată și cu 200 de lei, nu tocmai cu 3000.
Potrivit lui Petru Scutaru, directorul întreprinderii în cauză, trebuie de întrebat locatarii ce au cumpărat cu acești bani. „Noi nu am colectat și nici nu colectăm, nu avem nevoie de probleme în plus. Dacă se întâmplă ceva, la fața locului pleacă specialistul nostru care face lista materialelor de care e nevoie pentru efectuarea reparației capitale sau a unor lucrări simple, locatarii le procură, iar specialiștii noștri îndeplinesc lucrările gratuit. Dacă e vorba de înlocuirea unui segment mic de țeavă, o facem din contul nostru”, explică interlocutorul. Peste un timp, Petru Scutaru a telefonat și a precizat că pe o scară din această casă a fost schimbat tronsonul de canalizare. Locatarii au pus la dispoziție materialele, iar specialiștii de la întreprindere și-au făcut datoria.
Nicolae Rusu, președintele uneia dintre asociațiile proprietarilor de locuințe privatizate, spune același lucru – dacă e necesar să fie reparate rețelele de apă sau de canalizare, locatarii procură materialele necesare, iar muncitorii de la ÎM „Apă-Canal” efectuează reparația.
Probabil, cu toții ar trebuie să fim mai „curioși” și atunci când vine un vecin și spune: dă-mi 200 de lei, să-l întrebăm de ce anume această sumă și pentru ce. Dar și mai bine ar fi ca acel voluntar care colectează mijloace pentru binele tuturor, să adune locatarii casei sau câțiva de pe scară și să le explice că s-au spart țevile, trebuie de înlocuit, iar pentru aceasta va fi nevoie de atâția metri, de 2 sau 3 manșete, 10 șuruburi, 15 piulițe sau cuie – nu contează, toate acestea costă atâta, așa că vom colecta de la fiecare apartament sau de la fiecare locatar, așa cum se va decide, o anumită sumă. Cred că atunci locatarii vor calcula mai bine, vor ști și nu se vor indigna că s-a colectat atâta, dar cine, de ce și pentru ce – nu știm. Așa cum știe fiecare pentru ce a cheltuit bani în apartamentul său, ar trebui să știe și despre casa și scara sa.