Lectura este o odihnă, iar prin intermediul acesteia, oamenii se dezvoltă intelectual și spiritual. Vă place să citiți cărți? Dacă da, care sunt acelea?
Arina, Ungheni: „Ultima carte citită a fost „La un metru distanță unul de celălalt” de Rachael Lippincott, personajele principale m-au făcut să înțeleg că în viață nu există nimic imposibil, motivându-mă să fiu mai îndrăzneață și hotărâtă”.
Anton Albu, Ungheni: „Nu sunt iubitor de literatură artistică, mai degrabă prefer cărți de tip ”manual”, ale căror informația poate fi utilă. Ultima carte citită este „Head First Java, 2nd Edition” de Bert Bates și Kathy Sierra, datorită căreia te dezvolți intelectual, totodată posedând o modalitate de scriere cu mult umor”.
Viorica Josanu, Ungheni: „Din cauză că trebuie să stau cu frățiorul meu mai mic nu prea am timp pentru citit, însă dacă apar câteva minute libere citesc online „Vama Fantomă” de Norton Juster. Având 13 ani, iubesc cărțile ce fac parte din genul de aventură”.
Galina, Ungheni: „Nu îmi ajunge pensia pe care o am și din această cauză vând cărțile cu 15 lei, știu că e foarte ieftin, însă e tot ce pot face la acești ani. Oamenii nu prea citesc aceste cărți vechi în limba rusă și dacă uneori se cumpără 2 cărți pe săptămână sunt foarte fericită”.
Mihaela Grigoriță, Chișinău: „La noi în familie e o generație de bibliotecari. De obicei, în decursul unei luni citesc o carte sau două, în dependență de cât timp liber și câtă pofta de lectură am. M-am prins cu ideea că citesc mult și din internet, bloguri, articole, orice îmi trezește interesul. De fapt am mai multe cărți care îmi plac, unul din autorii preferați e Igor Volnițchi, având o trilogie foarte interesantă, textele scrise de el se citesc dintr-o răsuflare. La moment citesc „Living Nonviolent Communication” de Marshall Rosenberg, despre psihologie și comunicare eficientă”.
Veceslav, Pârlița: „Îmi place să citesc ziare, deoarece pot fi la curent cu ce se întâmplă în țară. În tinerețe citeam cărțile scrise de Feodor Dostoievski, în special „Crimă și pedeapsă”, cred că pe atunci o recitisem de 5 ori, chiar și acum îmi amintesc că era vorba despre un student care punea la cale uciderea și jefuirea unei bătrâne cămătărese, pentru a-și rezolva problemele financiare”.
Inga Vrănescu, Ungheni, bibliotecară: „Pe zi la bibliotecă vin aproximativ 20 de persoane, adesea tineri și pensionari. Tinerii aleg cărți contemporane, iar pensionarii – publicații periodice și cărți în limba rusă. Cele mai întrebate sunt: „Fluturi” „Insomnii” de Irina Binder, „În umbra pașilor tăi” de Vitali Cipileaga, „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija, „Vara în care mama a avut ochii verzi” „Grădina de sticlă” de Tatiana Țibuleac, „Arsă de vie” de Souad și, desigur, cărțile lui Feodor Dostoevski, toate acestea fiind frecvent rezervate de către tineret”.