La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut a expirat termenul de plată a impozitului pe lux, cum sunt considerate în Moldova imobilele cu o suprafață mai mare de 120 de metri pătrați și evaluate la peste un milion și jumătate de lei. Acest impozit, spre deosebire de cel obișnuit, adică, de impozitul pe bunurile imobiliare ale marii majorități a locuitorilor țării, este de 0,8% din costul de cadastru al locuinței de lux.
Potrivit statisticilor, în țară sunt înregistrați 2287 de proprietarii de locuințe de lux, în afara capitalei – doar 213 astfel de norocoși. Există informații că nu toți au plătit statului ceea ce sunt datori. Tocmai acum a picat un nou impozit — de această dată, pe mașinile de luă a căror valoare depășește, de asemenea, un milion și jumătate de lei — proprietarii acestora vor trebui să plătească 2% din valoarea vehiculului.
Interesant, locuitorii din cartierele de la Ungheni, cum sunt „Curculiovca” și „Rubliovka” locale, fac parte din elita țării care deține obiecte de lux? Oare toți și-au achitat impozitele?
Potrivit directorului adjunct al Direcției Serviciului Fiscal Ungheni, Vitalie Lazăr, la Ungheni doar cinci persoane dețin astfel de bunuri și impozitele pe lux le-au plătit la timp. Suma? Aproximativ 80 de mii de lei. Nu sunt prea puțini proprietarii de imobile de lux la noi, la urma urmei, dacă te uiți, câte case cu 2 etaje vezi în jur? Specialistul a menționat că aceste date le-au fost prezentate de Oficiul Cadastral.
Cu cât s-a completat vistieria municipiului Ungheni pe seama acestui impozit? Viorica Țăranu, specialistă în economie și impunere fiscală în cadrul primăriei, a explicat că au informații privind impozitul pe bunurile imobiliare, dar nu pe lux.
Persoane competente în acest sens susțin că proprietarii locuințelor de lux sunt șmecheri, ei și aici au găsit o portiță. Pur și simplu nu-și dau palatele în exploatare. Cică, într-o odaie poți să nu termini lucrările, casa este considerată în fază de construcție, iar tu trăiești liniștit în ea fără a cheltui bani pe impozite.