Aceasta e întrebarea ce îi frământă pe locuitorii străzii Petru Cazacu din oraşul Ungheni. În decembrie 2015, dânşii au adresat o petiţie publică prin care solicitau de la autorităţi să ia atitudine şi să contribuie la soluţionarea problemei ce ţine de reparaţia străzii, care se află într-o stare deplorabilă. „Pe timp de ploaie sau când se topeşte zăpada stradă e impracticabilă. Nu este urmă de pietriş sau alt material care ar uşura deplasarea. Automobilele se împotmolesc, ambulanţa nu trece pe acolo, taxiurile refuză să vină la anumite adrese deoarece ulterior nu mai ies din noroi. Nici cu căruciorul pentru copii nu poţi trece. În plus, aici mulţi cetăţeni îşi construiesc case, iar unităţile care transportă material de construcţii nu au acces către gospodării. E dificil. Parcă am trăi în evul mediu”, zice Marin Bodrug, un locuitor al străzii respective. Dânsul mai adaugă că strada e unica cale de acces spre strada Ştefan cel Mare unde circulă transportul public. Totodată locuitorii de aici se pot folosi şi de microbuzul nr. 5, care circulă pe strada paralelă, Zamfir Arbore, dar au mult de înconjurat: „Nu există acces la reţeaua de canalizare, nu sunt construite măcar canale de scurgere a apelor pluviale, de aceea la mijlocul străzii, anul împrejur, este o gaură cu noroi. Din această cauză este limitată sau chiar imposibilă circulaţia automobilelor din direcţia străzii Ştefan cel Mare spre strada Trandafirilor. În acest sens, 80% din locuitori trebuie să înconjoare 2-3 străzi, care de asemenea sunt într-o stare deplorabilă pe timp ploios”.
La sfârşitul anului trecut, după petiţia publică, Marin Bodrug povesteşte că a fost contactat de anumiţi funcţionari din Primăria Ungheni şi i s-a spus că în primăvară autorităţile vor întreprinde măsurile de rigoare. A trecut jumătate de an, iar noroiul nu se lasă dus de pe această stradă. Dar păstrează tăcerea şi autorităţile.
Totul ţine de situaţia financiară. Cel puţin aceasta a declarat viceprimarul Cristofor Codreanu: „Am întocmit deocamdată devizul de cheltuieli. Pentru toate lucrările proiectate avem nevoie de 1,5 mln. de lei. Bani nu sunt, dar sperăm că vom beneficia de alocări din fondul naţional rutier sau poate că unii agenţi economici vor participa cu anumite sponsorizări”.
Potrivit viceprimarului, străzile Tamara Ciobanu, Trandafirilor, Anton Crihan, Doina Aldea-Teodorovici şi Doncev vor fi reparate capital în variantă albă. Pe străzile Petru Cazacu şi Ion Aldea-Teodorovici vor fi realizate lucrări de reabilitare cu adaos de material. Totodată specialiştii din cadrul primăriei analizează posibilitatea construcţiei scurgerii pluviale, racordată ulterior la cea de pe strada Ştefan cel Mare. Există şi o altă variantă – construcţia unei haznale unde va fi captată apa după ploi. Dânsul a dat asigurări că vor începe lucrările la luna iulie curent.
Cristofor Codreanu a mai declarat că strada respectivă, dar şi altele din aşa-zisul cartier Sărăcuţa trebuiau să fie reparate încă în vara anului trecut, atunci când au fost reparate în variantă albă şi restul străzilor din cartierele periferice din Ungheni, dar agentul economic care trebuia să realizeze lucrarea a mutat unităţile de transport în altă localitate din raion.