Locuitorii satelor Tâghira și Coșeni s-au plâns – vom menționa, în decembrie anul trecut -, că oficiile medicilor de familie nu se încălzesc. Anterior, totul ar fi fost mai simplu, ar fi fost suficient să se adreseze medicului-șef al raionului și problema s-ar fi rezolvat imediat. Poate că nu chiar imediat, dar cel puțin ar fi fost mai ușor să se caute răspunsuri în ceea ce privește domeniul medicinei. Acum, într-adevăr, până îți dai seama unde este un centru de sănătate, unde este un oficiu al medicului de familie, cine și de ce este responsabil, timpul trece.
Deși, mai știi, poate că tocmai o astfel de structură a instituțiilor medicale a ajutat la rezolvarea, simplificarea multor probleme, a îmbunătățit serviciile, a ridicat nivelul de dotare cu echipamente moderne – nu acordați atenție, autoarea a prins a visa în loc să caute răspuns la o întrebare foarte simplă: de ce instituțiile care ar trebui să fie la paza sănătății umane nu întotdeauna sunt de strajă? Cel puțin, o încăpere rece, în această perioadă a anului, nu îmbunătățește sănătatea oamenilor care și așa e șubredă.
Deci, din care centru de sănătate pot face parte oficiile medicilor de familie din Țâghira și Coșeni? Posibil, din cel de la Pârlița. Însă directorul centrului, Alexei Chirica, a spus că nu, nu este al lor, ci al Centrului de Sănătate Ungheni. Stați, poate acele oficii de sănătate se încălzesc deja și îmi pierd timpul degeaba, răpindu-l și de la alți oameni. Cel mai simplu este să sun încolo, dar, din păcate, numărul de telefon din cabinetul medicului de familie din Țâghira (023692179) nu răspunde. Este de înțeles, astăzi poate că nu este zi de primire sau bolnavii au fost deja examinați, iar lucrătorii medicali au pornit prin sat la apeluri. Numărul de telefon al oficiului din Coșeni nu l-am găsit deloc. Potrivit unor locuitori ai satului la care am reușit să sun, medicul ar veni aici o dată pe lună, asistenta medicală care deservește două sate, la fel și școala și grădinița, vine la oficiul medical de 2 ori pe săptămână. În același timp, din decembrie, spun ei, o altă asistentă lucrează, ar trebui să vină și alt medic. Și dacă primirea se face de câteva ori pe săptămână, cred că ori să faci focul în sobă, căci încăperea este încălzită cu sobă, ori nu, cald nu va fi. Cum spun sătenii, ar fi fost aduse lemne și cărbune.
Andrian Cozariuc, primarul comunei Negurenii Vechi, care include aceste două sate, referindu-se la autonomia acelor instituții, nu a lămurit problema încălzirii acestora, deși, potrivit acestuia, nu au fost sesizări din partea sătenilor. Apropo, vicepreședinta raionului, Tatiana Lazar, care este în această funcție de doar două luni, a remarcat că a vizitat instituțiile medicale și toate sunt încălzite, unele cu sobe, altele cu șeminee electrice. În același timp, a promis să clarifice încă o dată dacă oficiile medicilor de familie din Tâghira și Coșeni sunt încălzite și, dacă nu, de ce. Dânsa a precizat că la Țâghira oficiul medicului de familie se încălzește în permanență, cel de la Coșeni – de trei ori pe săptămână, în ambele încăperi sunt sobe.
M-am ocupat de căutarea răspunsului mai mult de jumătate de zi și, deși nu am reușit să obțin un răspuns concret, mi s-a făcut cald. Dar, vorbind serios, voi menționa încă o dată că înțeleg perfect de ce sătenii, cititorii ziarului contactează atât de des redacția.