Casa Limbii Române „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni a împlinit recent 25 de ani de la fondare. Cu această ocazie la Palatul de Cultură Ungheni a fost desfășurat un eveniment de zile mari.
Svetlana Ciobanu, cea care a stat la temelia creării Casei Limbii Române „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni, a făcut o trecere în revistă despre cum a avut loc deschiderea instituției la Ungheni. Potrivit ei, acest proces n-a fost deloc ușor, căci au fost ani de mari furtuni și încercări, dar datorită curajului și insistenței de care s-a dat dovadă, s-a reușit. „Casa Limbii Române a fost fondată în luna martie a anului 1999, la 10 ani după aprobarea legii despre trecerea limbii moldovenești la grafia latină, lege adoptată pe 31 august 1989. Am creat această instituție în dorința de a face ca unghenenii noștri să vorbească o limbă corectă, să scrie corect și să iubească limba română”, a menționat Svetlana Ciobanu. Dânsa a mai remarcat curajul autorităților de atunci, în special, al președintelui Consiliului Raional din acea perioadă, regretatul Sergiu Cladco, și al regretatului primar Mihai Cozari, care au acceptat această idee. Cei prezenți la eveniment au ținut un minut de reculegere în memoria lor.
În cadrul sărbătorii s-a precizat faptul că model de inspirație pentru Casa Limbii Române din municipiul Ungheni a fost Casa Limbii Române din municipiul Chișinău. În acei ani se desfășurau activități comune. O conlucrare productivă au avut-o cu scriitori și personalități marcante ca Mihai Cimpoi, Ion Ciocanu, Silviu Verejan și alții.
Cu un mesaj de felicitare și apreciere a venit primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie, care a menționat eforturile depuse pentru ca instituția să aibă viitor. „Vreau să-mi exprim aprecierea și recunoștința vizavi de doamnele Svetlana Ciobanu, Valentina Balan și Rodica Toma, pentru eforturile depuse întru promovarea limbii și culturii române. Limba Română nu este numai un simbol de comunicare, ci și un simbol al identității, al istoriei și culturii neamului românesc”, a menționat edilul municipiului.
Pentru a consemna acest eveniment festiv, partenerii Casei Limbii Române de la un șir de instituții din oraș și raion au venit cu mesaje de felicitare, flori și cadouri cu acest prilej. Colective folclorice și dans au prezentat programe artistice, iar membrii Cenaclului Literar „Suflet de poet” de pe lângă Casa Limbii Române au recitat versuri din creațiile proprii.
Oaspeți de onoare la sărbătoare au fost și omologii lor din România. Elena Sîrghe din comuna Roman a prezentat un recital de poezie, iar cantautorul Valentin Alexiu a impresionat publicul prin interpretarea cântecului „Eminescu”.
La finalul evenimentului toți cei prezenți au dansat o horă.