Nimeni nu știe câte case, mai ales în sate, s-au construit, dar nu s-au legalizat – există, dar parcă nu ar fi. Însă oamenii plătesc impozite pe ele. Ce să faci, de unde să începi, pentru ca casa să devină casă, astfel încât, dacă este necesar, să poată fi vândută, donată, lăsată moștenire? Oamenii par să fi contactat deja oficiul cadastral, dar, potrivit lor, nu au astfel de fonduri pentru a se ocupa de perfectarea caselor care nu mai sunt atât de noi. Cât de adevărat este că acest lucru trebuiau să-l facă primăriile?
La întrebarea ce trebuie de făcut, arhitectul șef al municipiului Ungheni, Vlad Savin, a răspuns cu o întrebare: când persoana și-a construit casa, fie și acum 10 ani, a avut permisiunea să facă acest lucru? Dacă a avut, atunci această casă a fost construită pe baze legale, pur și simplu persoana dintr-un anumit motiv, poate material sau altceva, nu a dus lucrul până la capăt. Dacă o persoană și-a construit o casă fără autorizația oficială, atunci aceasta este o construcție ilegală și în acest moment legislația nu prevede legalizarea acestei clădiri. Da, ei pot să o folosească, să trăiască în ea, dar mai devreme sau mai târziu vor apărea probleme, deoarece această casă nu poate fi nici vândută, nici moștenită.
Apropo, în anul 2010 a fost adoptată Legea nr. 163 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, ale cărei prevederi sunt obligatorii pentru autorizarea executării construcțiilor de orice gen, categorie, destinație şi tip de proprietate, cu excepția obiectelor cu caracter militar sau secret, care se autorizează în mod special.
Deci, dacă o persoană are autorizația de a efectua lucrări de construcție, atunci cu ea și un document privind dreptul de proprietate asupra terenului trebuie să se adreseze la Agenția Servicii Publice cu o cerere de inventariere. Specialiștii vor sosi la adresa solicitantului, vor lua toate măsurările necesare, vor elabora un plan și un act privind darea în exploatare a casei. Specialistul spune că nu este nicio problemă în această privință, deși există o problemă pentru persoanele a căror casă nu a fost încă dată în exploatare, iar pentru săteni, în special vârstnici, este una mare – lipsa de bani în acest scop.
Își amintește interlocutorul decizia, decretul guvernului privind darea în exploatare a clădirilor de locuit și pregătirea documentației necesare din contul primăriilor, dacă proprietarii lor au rămas fără adăpost din cauza unui dezastru natural și li s-au repartizat terenuri pentru construcție în altă parte? Specialistul consideră că este necesar să se găsească documentul respectiv în arhive, fie și unul emis de consiliul local.
Dar oamenii plătesc impozitul imobiliar? Impozitul pe proprietățile imobiliare este plătit în orice caz, este perceput atunci când imobilul există, altfel oamenii nu și-ar fi înregistrat niciodată imobilul. La fiecare câțiva ani se efectuează verificarea, iar imobilul care a apărut este impozitat împreună cu terenul la un procent mai mic, ca o construcție neterminată.
În general, dacă aveți autorizație de construire, trebuie să găsiți, să împrumutați bani, să atrageți copiii, nepoții și să vă înregistrați casa. Dacă nu există autorizație, dar ați fost nevoiți să o construiți în legătură cu un dezastru anumit, este necesar să găsiți o soluție și să obțineți înregistrarea casei prin intermediul instanței. Dacă nu există autorizație, atunci nu există nici legea, poate deocamdată, care să permită înregistrarea unei construcții ilegale.