Satul Sculeni e doar un punct pe hartă pentru omenire, dar pentru șase copii și tineri această localitate e acasă. Acesta e locul unde de nouă ani destinele lor se transformă și se transformă în bine. Aici ei primesc îngrijire, asistență medicală, dar cel mai important e că aici ei au parte de integrare și de confortul unui cămin familial.
Începuturi și servicii
Aceștia locuiesc în Casa Comunitară Sculeni este un serviciu social, care a fost lansat în 2014 în raionul Ungheni. Conform Keystone Moldova, organizație care a venit cu această inițiativă, este destinat persoanelor cu dizabilităţi mintale care au nevoie de îngrijire, protecție, suport continuu și atenție din partea celor din jur pentru dezvoltarea abilităților de trai independent. Scopul serviciului este de a asista persoanele cu dizabilităţi să obţină cât mai multă independenţă şi să-şi dezvolte propriul potenţial. Serviciile acordate sunt prestate în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane şi se axează, în mare parte, pe acordarea îngrijirii calitative şi învăţarea abilităţilor elementare pentru viaţă precum: abilitatea de a mânca fără suport, abilitatea de a coordona mişcările în spaţiu, abilitatea de a se îngriji de igiena proprie, de a se îmbrăca etc.
Casa Comunitară Sculeni oferă servicii de îngrijire, asistență medicală, asistență igienico-sanitară, proceduri de kinetoterapie, agrement, activități cultural-sportive și alimentație copiilor și tinerilor cu probleme de sănătate. La Sculeni beneficiarii, ne spune șefa serviciului, Tatiana Leucă, în mare parte, sunt foști rezidenți ai Centrului de plasament temporar pentru copii cu dizabilități Orhei. Doar unul e de la Centrul Mamei și Copilului.
Serviciul social primește finanțare din bugetul Consiliului Raional Ungheni.
Dincolo de ziduri: o echipă devotată
Dincolo de pereții Casei Comunitare, sunt inimi care știu să ofere atenție și iubire necondiționată. Patru lucrători sociali, un șef serviciu, un bucătar și o asistentă medicală formează împreună cu cei șase beneficiari o familie. Prin ochii lor, beneficiarii nu sunt doar oameni, ci membri ai unei comunități unde au parte de iubire și îngrijire și de deprinderi care le dezvoltă abilități ca să se poată descurca în viață. De aceasta ne asigură Tatiana Leucă: „Îi învățăm să aibă grijă de gospodărie, îi învățăm să-și facă o tartină ori un ceai. Toate aceste lucruri le facem împreună, ei sunt mereu sub supravegherea noastră. La lucrările agricole îi implicăm, pentru că avem o grădină, sădim primăvara legume pe care de-a lungul verii le îngrijim, avem o mică livadă”. Dacă acum ei au deprins să facă câte ceva, atunci în 2014 situația era cu totul alta. Constantin Potlog, șef-adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, ne specifică că atunci când au fost aduși de la Orhei aceste abilități nu le erau dezvoltate practic deloc. La moment doar un singur beneficiar nu poate fi implicat în nicio activitate.
Precizăm că la Casa Comunitară Sculeni beneficiarii au grijă de o seră, au o mică grădină. Conform Keystone Moldova Casele Comunitare pot avea câte o mică grădină, în care beneficiarii, cu suportul personalului, pot cultiva legume, fructe pentru consumul curent. De asemenea, ei pot crește păsări și animale. Astfel, locatarii pot beneficia de fructe, legume, ouă și carne din propria gospodărie.
Integrare și participare comunitară
Tatiana Leucă ne mai spune că încearcă angajații de la Casa Comunitară să-i integreze pe cei șase tineri și copii în comunitatea din Sculeni. „Îi ducem și în excursie. Ei merg și la magazin, fac cumpărături. Organizăm diferite activități cu elevii de la liceu, ceea ce contribuie la sentimentul că ei aparțin de acest loc”. Interlocutoarea mea în continuare îmi povestește că o colaborare frumoasă au cu agenții economici din zonă, cu polițiștii de frontieră, cu angajații serviciului vamal, cu reprezentanții bisericii din localitate. „Ei vin și le aduc cadouri și odată cu acestea zâmbetul pe față. Copiii noștri sunt foarte bucuroși când le vin oaspeți”. Acest lucru l-am remarcat și eu. Erau foarte dornici de a comunica, de a-mi arăta căminul lor.
Cine îi ajută
Ca și fiecare familie și cea de la Casa Comunitară Sculeni are nevoie de sprijin. Tatiana Leucă ne deschide parantezele și ne readuce aminte că acest serviciu social e inițiativa celor de la Keystone Moldova și ei sunt cel mai de nădejde partener al lor. „Ei au achiziționat această casă în satul Sculeni, au reparat-o și este în proprietatea lor, dar au dat-o în gestiunea Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni. Angajații de acolo s-au implicat, au monitorizat procesul de dezinstituționalizare a tinerilor și copiilor pe care îi avem acum. Ei ne-au ajutat și la elaborarea regulamentului, procedurilor și metodologiei din acest domeniu. Ei chiar și acum ne ajută extrem de mult”, ne specifică șefa Casei Comunitare. Din șirul celor care îi sprijină sunt și angajații de la Centrul de Sănătate Mintală de la Ungheni, Centrul de Sănătate Sculeni etc.
Provocări și Perspective
Cu toate aceste realizări, casa comunitară se confruntă și cu provocări. Sunt necesare mai multe resurse, inclusiv o mașină care să faciliteze transportul și o salarizare mai echitabilă pentru angajați. Totuși, eforturile lor sunt răsplătite de recunoștința oamenilor, care acum îi privește pe beneficiari ca pe membri deplini ai acestei comunități.
În țara noastră activează nouă Case Comunitare (Casa Comunitară Chirca, r-nul Anenii Noi; Casa Comunitară Fălești; Casa Comunitară Hansca, r-nul Ialoveni; Casa Comunitară Mitoc, r-nul Orhei; Casa Comunitară Nisporeni; Casa Comunitară Sculeni, r-nul Ungheni; Casa Comunitară Ciulucani, r-nul Telenești; Casa Comunitară Voloave, r-nul Soroca; Casa Comunitară Baimaclia, r-nul Cantemir).