Începând cu anul acesta, căruţaşii trebuie să se supună legislaţiei: să îşi înregistreze vehiculul cu tracţiune animală la primărie. Procedura obligatorie presupune instalarea unei plăcuţe cu număr de înmatriculare, dar şi obţinerea unei legitimaţii ce confirmă dreptul de deţinător al acestui mijloc de transport. În plus, datele fiecăruia vor fi incluse într-un registru electronic.
Se pare că cei mai conştiincioşi au fost căruţaşii din Teşcureni. Dintre 36 de deţinători de cabaline, 35 deja şi-au instalat plăcuţa cu numărul de înmatriculare la vehicul. Ina Rusu, secretarul consiliului local, spune că procedura a fost una de scurtă durată, iar pentru fiecare deţinător a fost întocmit un dosar cu datele personale, culoarea şi mărimea vehiculului.
La Cetireni nu a fost înregistrat nici un vehicul cu tracţiune animală, adică căruță, cu toate că în sat sunt 68 de deţinători de cabaline. La Condrăteşti, pentru a simplifica procedura de primire a legitimaţiei şi plăcuţei cu numărul de înmatriculare, consiliul comunal a alocat o sumă de bani pentru procurarea a 30 de plăcuţe
„Nu cunoaştem cu precizie câte persoane deţin căruţe, de aceea am comandat numărul respectiv de tăbliţe. Proprietarii vor plăti pentru aceste servicii, după care vom procura altele din aceşti bani”, a menţionat Marina Golimaz, secretarul consiliului local. La Măgurele vor fi cu acte în regulă 66 de căruţaşi. Aceasta în cazul când vor veni la primărie pentru a-şi primi plăcuţa cu numărul de înmatriculare şi legitimaţia de căruţaş. Până atunci încă nici unul nu s-a prezentat. La Morenii Noi şapte căruţaşi deja şi-au ridicat legitimaţia. Vera Paladiciuc, ex-secretarul consiliului local, spune că sunt aşteptaţi încă tot atâţia căruţaşi. La Sineşti, au respectat legea 30 de căruţaşi dintre cei 70 deţinători de căruţe.
Şi dacă în majoritatea primăriilor rurale, pentru servicii, căruţaşii au achitat în jur de 150 de lei, deţinătorii de căruţe din oraşul Ungheni vor plăti cel mult 70 de lei. Despre aceasta ne-a spus Vladimir Bantiuc, specialist relaţii funciare în cadrul primăriei. Aceasta însă nu i-a făcut mai responsabili pe căruţaşi, căci dintre cei 20 de deţinători de cabaline s-au prezentat doar 6 persoane. Primul care şi-a luat plăcuţă cu număr de înmatriculare a fost Boris Struc, de pe strada Tudor Arghezi, 14. „Ne-am confirmat unor rigori europene, pentru a evita şi unele accidente rutiere. Căruţaşul e obligat să cunoască că nu trebuie să fie în stare de ebrietate atunci când conduce căruţa, dar să fie şi echipat corespunzător, să aibă plăcuţă de înmatriculare şi semne reflectorizante în trafic”, a spus Bantiuc. Totuşi, dânsul a menţionat că cei care nu s-au conformat legii vor fi atenţionaţi să o facă de către ofiţerii operativi de sector, dar şi de agenţii plutonului de patrulare.