Recent la Centrul de Informare pentru Cetățeni din incinta Primăriei municipiului Ungheni au avut loc consultări cu reprezentanții unor instituții publice din oraș, agenți economici, autorități publice locale și societate civilă, vizavi de problemele municipiului în aspect de infrastructură urbană. A fost făcută o trecere în revistă a proiectelor de bază și a celor complementare, realizate sau aflate în curs de derulare, proiecte incluse în Programul de Revitalizare Urbană 2023-2027.
Potrivit estimărilor făcute de specialiștii primăriei, Programul de Revitalizare Urbană a prevăzut 13 proiecte de bază și 7 complementare, dintre care 4 deja au fost realizate, 9 sunt în desfășurare, iar 7 urmează să fie realizate. În cadrul implementării acestor proiecte s-a reușit atragerea investițiilor în valoare de 10 milioane de lei. În continuare municipalitatea își propune extinderea Programului de Revitalizare Urbană până în anul 2027. În acest sens, urmează a fi incluse 9 proiecte de bază și 6 complementare pentru îmbunătățirea infrastructurii din cartierul Ungheni Vale. Cele mai stringente probleme în viziunea locuitorilor de aici sunt: drumuri și trotuare în stare deplorabilă, lipsa sistemului centralizat de canalizare pe mai multe străzi, risc de inundații din cauza lipsei unui dig de consolidate pe malul râului Prut și lacul Delia; zone de odihnă neamenajate și lipsa unui spațiu sportiv multifuncțional.
„Municipiul Ungheni are 7 cartiere în care s-au mai făcut amenajări, însă cartierul Ungheni Vale la moment este o zonă defavorizată. Ce ține de aspectul ei pare a fi o zonă semi-sălbatică, chiar dacă cu suportul Fundației Comunitare Ungheni acele locuri puțin s-au mai amenajat, însă este nevoie de mai mult”, a menționat Svetlana Ciobanu, directoarea executivă a AO „Centrul de Dezvoltare Durabilă Ungheni”.
Despre aspectul estetic al cartierului în cauză, care nu este tocmai potrivit pentru infrastructura urbană au menționat și alți participanți la consultări. „Chiar dacă acolo au mai fost amenajate niște spații verzi, mai avem încă de lucru. Amenajare necesită cele două izvoare existente în sector Ungheni-Vale. Ne dorim să adaptăm către acest cartier și parcul francez. Ne dorim un complex sportiv performant, precum și crearea unei grupe de creșă pentru copiii din acest cartier”, a punctat Oxana Ciobanu, manageră Centrul de Informare Turistică Ungheni.
Cei prezenți s-au mai referit și la atitudinea cetățenilor față de păstrarea infrastructurii ce urmează a fi îmbunătățită. „Ar fi bine ca tot ce se construiește să fie păstrat. În acestă zonă să fie instalat un panou unde să avem descrisă istoria cartierului cu personalitățile lui și alte momente semnificative ce aparțin cartierului renovat. Prin aceste momente educative să urmărim scopul de a merge în pas cu ceea ce construim sau dorim să construim”, a propus Iurie Cujbă, istoric și muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni.
În baza propunerilor cetățenilor, Programul de Revitalizare Urbană va putea fi actualizat și înaintat Consiliului Municipal spre examinare și aprobare.