„Flori de crin”, astfel și-a intitulat prima carte Natalia Mocan, membra cenaclului literar-artistic „Suflet de poet”, pe care a lansat-o recent la Casa Limbii Române „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni.
Pentru a împărtăși bucuria evenimentului, alături de autoare s-au aflat colegii de condei, rudele, prietenii și alți invitați. Cu un cuvânt de salut către cei prezenți a venit Rodica Toma, directoarea Casei Limbii Române, care a menționat: „Asistăm la un eveniment de suflet, nașterea unei cărți, unor emoții, unor trăiri pe care le-a adunat în buchetul de versuri Natalia și le-a imprimat pe petale albe de crin”.
Potrivit autoarei, dragostea de a scrie o are încă din copilărie, ca mai apoi să se lase de această pasiune, iar peste un timp să înceapă a scrie din nou. Scrie despre părinți, copii, dragoste de neam și țară, de Dumnezeu, natură și tot ce e frumos. Observându-i talentul, Rodica Toma a invitat-o la colaborare și tot ea a fost cea care i-a prefațat cartea „Flori de crin”.
„Atunci când harul lui Dumnezeu este prezent, toate sunt ușoare, precum ușoară este și poezia Nataliei Mocan, scăldată în parfumul credinței și purității, precum este floarea de crin. Această carte este una frumoasă, scrisă de un om frumos, o carte unde sublimul ne cucerește și ne înalță. E un testament personal, în care versurile sunt ca niște rugăciuni ce o ajută să ridice pe un piedestal credința și curățenia sufletului”, menționează Rodica Toma în prefața acestei lucrări.
Autoarea cărții a venit către public cu unele poezii explicându-le esența, tot odată meditând și întrebându-se care este sensul poezii.
„Apare întrebarea logică, ce ne face să scriem poezii, ce ne dau ele? Facem acest lucru, deoarece prin poezie exteriorizăm viața noastră, totul ce ne înconjoară, totul ce ne doare, prin ea împărtășim dureri, bucurii, doruri multe, ori poeziile noastre sunt niște sfaturi, niște povețe”.
Însoțită de colegii ei, membrii Cenaclului literar-muzical „Suflet de poet”, rude și prieteni, Natalia a avut parte de melodii frumoase, recitaluri de poezii, flori și cadouri, a fost felicitată pentru debutul ei literar, dar și pentru că a fost omagiată în acea zi.
„Sunt încântat de versurile pe care le-a scris Natalia în cartea „Flori de crin”, căci viața este compusă din trăiri, emoții și chiar suferințe. Cred, că valurile vieții și furtunile corabiei ce au purtat-o prin viață, au lovit-o poate și de stânci, iar toate acestea au făcut-o poate să îmbrățișeze poezia”, a accentuat Dumitru Groza, membrul Cenaclului literar-muzical „Suflet de poet”.
Pentru unii din cei prezenți la eveniment a fost surprinzător faptul, că Natalia Mocan, o fire gingașă și plăpândă, crește și educă 6 copii, iar aceasta n-o împiedică să scrie și poezii.
„Este o doamnă frumoasă, blândă și corectă, înzestrată cu calități frumoase, iar versul ei purifică, ne îndeamnă să iubim aproapele nostru, să iubim tot ce este curat și omenesc. Volumul „Flori de crin”, l-aș asemăna cu genunchii plecați ai fiecărui creștin în templul cuvântului”, a ținut să remarce Tatiana Cimbriciuc, membra Cenaclului literar-muzical „Suflet de poet”.
La finalul evenimentului fiecare participant a primit câte o carte cu autograf de la Natalia Mocan și au făcut poze de grup.