Răspunsul la această întrebare încearcă să îl afle, prin intermediul ziarului „Unghiul”, un părinte al cărui copil frecventează o grădiniţă din oraşul Ungheni. În dimineaţa zilei de vineri, 22 ianuarie, un cetăţean ne-a contactat, menţionând că de mai mult timp educatoarea din grupa, pe care o frecventează fiul său, ar veni la serviciu mai târziu decât ar fi trebuit. „De multe ori se întâmplă că îmi las copilul la grădiniţă în grija unui părinte care nu este angajat în câmpul muncii şi este rugat să supravegheze micuţii până vine educatoarea sau dădaca. La ora 7.50, se întâmplă ca uşa de la grupă să fie încuiată. Au fost cazuri când copiii au fost lăsaţi singuri. Oare e corectă această practică? Din câte cunosc un educator trebuie să fie prezent la locul său de muncă la ora 7.30, iar ajutorul educatorului – la ora 8.00. De ce nu se respectă regimul?”, se întreabă părintele. Acelaşi bărbat adaugă că fiind angajat, din cauza unor asemenea situaţii de la grădiniţă, de multe ori întârzie la serviciu, iar seara este nevoit să solicite învoire mai devreme de ora 17 pentru că i s-ar reproşa la grădiniţă dacă întârzie cinci minute.
Aceeaşi situaţie a fost semnalată, cu mici excepţii, şi în alte instituţii preşcolare.
Însă directorii din majoritatea grădiniţelor din oraşul Ungheni spun că optează pe disciplină şi punctualitate, atunci când se referă la regimul de lucru. „Ziua de muncă a unui educator include peste 10 ore, de la ora 7.30 până la 18 şi el trebuie să îl respecte cu stricteţe”, punctează directoarea interimară de la grădiniţa „Tereza Sobolevschi”, Claudia Sârbu. Dânsa spune că, de regulă, cadrele didactice din această instituţie nu încalcă regimul şi se străduie să nu întârzie. Ea însă admite ca s-ar putea întâmpla şi cazuri neprevăzute: „În acest sens am format comitetul sindical, care îmrepună cu conducerea instituţiei verifică în ce măsură e respectat regimul. Ce-i drept, nu efectuăm zilnic verificările. Deocamdată nu am găsit situaţii ieşite din comun ori ca părinţii să aştepte dimineaţa la uşă”.
La o altă grădiniţă – „Solnâşco”, directoarea interimară Ludmila Grecu menţionează că educatorii respectă regimul, ba chiar se întâmplă să rămână peste program atunci când unii părinţi întârzie să vină după copii sau să înceapă ziua de muncă mai devreme de ora 7.30, deoarece au de planificat activităţile: „Am avut cazuri când părinţii au uitat să îşi ia copilul, iar educatoarea a stat la serviciu din această cauză mai târziu de ora 19”. Ludmila Grecu afirmă că dacă s-ar întâmpla ca educatoarele să nu respecte disciplina şi regimul de muncă, acestea ar putea fi sancţionate.
La grădiniţa „Guguţă”, directoarea Emilia Cucuruzac admite că unele dintre educatoare ar putea veni cu o întârziere doar atunci când condiţiile climaterice sunt nefavorabile: „Avem educatori care locuiesc în sat şi iarna ar putea să vină cu cel mult 10 minute întârziere. Nu e din cauza lor. E o situaţie care poate să se întâmple oricui”. Totuşi conducătoarea instituţiei afirmă că educatorii se străduie să menţină disciplina şi să respecte regulile de muncă.