Pentru a fi mai aproape de oamenii din satele unde bibliotecile nu activează, specialiștii Bibliotecii Publice „Dimitrie Cantemir” Ungheni și-au propus să inițieze o campanie de promovare a cărții și lecturii în luna septembrie. Activitățile fac parte din Programul Național „Lectura Central”, ediția VI-a cu genericul „Nici o zi fără lectură”.
Obiectivele campaniei sunt de a ajunge în cinci sate ale raionului (Mircești, Bumbăta, Buzduganii de Jos și Buzduganii de Sus și una dintre bibliotecile din Pîrlița), unde bibliotecile nu funcționează din varii motive, chiar dacă au fond de carte. Potrivit specialiștilor serviciului metodologic al bibliotecii raionale, scopul principal al campaniei este de a aduce cartea mai aproape de cititor prin încurajarea lecturii la sat, pentru a-i oferi posibilitatea de a se informa, a se dezvolte intelectual, a gândi critic, a socializa, de a-i inspira să citească cât mai mult și de a împărtăși bucuria de a citi.
„O altă premisă ar fi oferirea de oportunități diferitor categorii de cetățeni de la sat de a se orienta în alegerea unei cărți, a lecturii de calitate, promovarea necesității de a citi, iar prin intermediul lecturii să descopere un nou sens al vieții”, a menționat șefa serviciului metodic, Aliona Manciu.
Caravana a demarat în școala din satul Bumbăta, iar grupul țintă au fost elevii claselor gimnaziale, profesorii și educatorii de la grădinița din sat. Cei prezenți au fost informați de către Tatiana Nazîru, specialista secției relații cu publică de la biblioteca raională, despre importanța și rolul cărții în viața omului și necesitatea de a lectura, i-a familiarizat cu cele mai solicitate cărți de către beneficiarii bibliotecii raionale.
O surpriză plăcută pentru participanții la activitate a fost întâlnirea cu poeta ungheneană, Tatiana Cimbriciuc, care a povestit despre lucrările ei și despre colaborarea cu alți 14 poeți ungheneni. Precizăm că recent la Ungheni a avut loc lansarea antologiei de versuri a poeților – „Ungheni – leagănul fericirii”.
Elevii au purtat o discuție interactivă cu scriitoarea, au primit autografe. ,,Eram curioasă să vizitez satul Bumbăta, am acceptat cu plăcere invitația și am rămas plăcut surprinsă de primirea caldă de aici. Apreciez gestul frumos al elevilor și al bibliotecarei școlare, Liuba Urzică, care m-au întâlnit îmbrăcați în costume naționale, cu pâine și sare și o sală plină de spectatori îndrăgostiți de frumos, de poezie”, a menționat Tatiana Cimbriciuc.
Activitatea a avut un farmec și un colorit aparte prin faptul că și elevii instituției ghidați de bibliotecara școlii au prezentat un recital de poezie din creația invitatei. „Suntem bucuroși și încântați de inițiativa bibliotecarelor de la biblioteca raională de a desfășura o asemenea campanie de promovare a cărții la sat. Dragostea de carte și lectură o promovăm și noi pentru a crește o generație înțeleaptă, gânditoare, iar acest lucru îl facem prin asemenea întâlniri cu scriitori și alte personalități în cadrul instituției noastre. Suntem încântați de faptul că ne-a onorat cu prezența doamna Tatiana Cimbriciuc, căci este bine să ne cunoaștem scriitorii autohtoni, care scriu versuri ce ating strunele sufletului”, a subliniat Liuba Urzică.
Angajatele BP „Dimitrie Cantemir” mulțumesc pentru receptivitate administrației gimnaziului din satul Bumbăta, director, Viorel Damian, Dianei Ciobanu, educatoare la grădinița din sat și bibliotecarei școlare, Liuba Urzică. La finalul evenimentului a fost semnat un acord de parteneriat dintre Gimnaziul Bumbăta și BP „Dimitrie Cantemir”.