Pe data de 14 iulie, scuarul „Grigore Vieru” din Ungheni a găzduit Caravana Drepturilor Omului, o campanie de informare și sensibilizare cu genericul „Drepturile tale sunt prioritatea noastră”. Evenimentul, organizat de Oficiul Avocatului Poporului (OAP) în parteneriat cu Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), Consiliul Europei și alte organizații naționale și din regiune, a avut ca scop creșterea conștientizării și promovarea respectului pentru drepturile omului și incluziunea socială.
Activități și obiective
Caravana a oferit participanților informații despre organizațiile care apără drepturile omului și despre instituțiile care monitorizează respectarea acestor drepturi. Evenimentul a fost marcat de numeroase activități educative și distractive, inclusiv ateliere de creații, concursuri cu premii, ateliere de confecționat bijuterii handmade și jocuri intelectuale pentru copii.
Ecaterina Iosob, șefa Direcției Promovare Drepturile Omului și Comunicare din cadrul Ofiului Avocatului Poporului, a subliniat importanța conștientizării drepturilor omului de către cetățeni. „Campania este menită să conștientizeze societatea despre drepturile omului, în special pentru ca oamenii din Ungheni să-și cunoască drepturile și să știe unde să se adreseze dacă acestea sunt încălcate”, a declarat Iosob.
Îngrijorări și propuneri
Oleg Belbas, șeful Centrului de Sănătate Ungheni, a adus în discuție drepturile și obligațiile atât ale pacienților, cât și ale medicilor. „Dacă drepturile și obligațiile pacienților ar fi respectate, nu ar mai exista discrepanțe majore. Drepturile medicilor sunt adesea neglijate, iar condițiile de muncă trebuie îmbunătățite și aici nu măr refer doar la cele din instituția medicală, dar să i se ofere și un spațiu de locuit celor care vin, spre exemplu la Ungheni, să se angajeze. Un lucru foarte important pe care doresc să-l subliniez este că pacienții ar trebui să respecte obligațiunile, printre acestea reamintesc controlul medical anual profilactic, programele naționale de imunizare, cel de control al cancerului, controlul cu privire la tuberculoză etc. Nu trebuie un medic să-l roage să treacă aceste examene medicale, pacientul trebuie să fie responsabil de sănătatea lui. ”, a spus Belbas, subliniind importanța responsabilității pacienților în menținerea sănătății lor.
Sprijin și solidaritate
Veronica, stagiară la Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, a accentuat importanța conștientizării și informării publicului. „Conștientizarea și informarea publicului contează foarte mult și consider oportun să profităm de orice ocazie pentru a ne arăta solidaritatea și sprijinul nostru față de victime”, a declarat Veronica, menționând și telefonul de încredere pentru femei și fete: 0800 88008.
Un eveniment premieră
Ceslav Panico, Avocatul Poporului, a declarat că evenimentul este o premieră pentru Moldova, subliniind eforturile depuse în ultimii ani pentru promovarea drepturilor omului la Ungheni. „Am venit mai aproape de oameni. Nu în zadar am ales Ungheniul, unde s-au depus eforturi mari pentru promovarea drepturilor omului. Timp de două zile vom asculta problemele întâmpinate la nivel local și vom încerca să ne implicăm pentru a ajuta”, a spus Panico.
Concluzii
Caravana Drepturilor Omului a fost un eveniment de succes, aducând în prim-plan importanța educației privind drepturile omului și necesitatea implicării active a comunității în promovarea și protejarea acestora. „Educația drepturilor omului este esențială. Dacă am avea mai multă educație și acces la cultură, poate războiul din Ucraina nu ar fi existat, am fi găsit modalități de negociere și discuții”, a concluzionat Panico.
Evenimentul a fost susținut de Autoritățile Publice Locale, Organizațiile Societății Civile și partenerii internaționali ai OAP, promițând să rămână o inițiativă de referință pentru promovarea drepturilor omului în Moldova.