Vineri, 22 ianuarie, în comuna Negurenii Vechi, Zăzulenii Vechi, Țîghira, Coșeni, precum și Florițoaia Veche s-a desfășurat „Caravana Cărții” din cadrul Campaniei „Ce înseamnă Unirea cu România?”. Donația de cărți a fost făcută de istoricul Octavian Țîcu, deputat în Parlamentul Republicii, profesor universitar, președintele Partidului Unității Naționale.
Dânsul a venit cu un mesaj de salut și a evidențiat faptul că „spiritul românesc se promovează prin carte. Astăzi suntem în raionul Ungheni, aici, lângă Prut, unde oamenilor care sunt într-un contact permanent cu Iașiul și localitățile din proximitate, prea multe despre avantajele unirii nu poți să le spui, dar, desigur, pentru că Campania noastră înseamnă înainte de toate, o prezentare a avantajelor pe care Unirea le are pentru cetățenii Republicii Moldova, am venit și aici, în comuna Negurenii Vechi, să explicăm care sunt avantajele reunirii cu România, dincolo de afinitățile de limbă, cultură și identitate românească pe care le avem cu toții și care se regăsesc și aici la Negurenii Vechi, și am venit să le întărim prin această donație de carte, să spunem că Unirea cu România înseamnă un act de justiție istorică, revenirea în spațiul de cultură și civilizație românească”. „România a fost alături de noi, prin cetățeniile pe care le-a acordat, prin miile de burse pe care le-au oferit studenților noștri, prin milioanele de investiții și donații care s-au făcut prin diferite programe europene sau românești, prin reparația infrastructurii, a teatrelor, a Sălii cu Orgă, a muzeelor, prin sutele de grădinițe care au fost modernizate cu ajutorul statului român, prin ajutorul pe care România l-a acordat în plină pandemie Republicii Moldova, atât prin donația de 3,5 mln euro de echipament medical, prin prezența medicilor, care au fost alături de noi, prin vaccinurile care vor veni, primele în Republica Moldova, așa cum a promis președintele României, Klaus Iohannis, și multe alte lucruri, pe care cetățenii Republicii Moldova trebuie să le cunoască, pentru că România este cel mai fidel, cel mai apropiat și cel mai important partener de dezvoltare a Republicii Moldova”, a concluzionat istoricul Octavian Țîcu.
Liubovi Găină, directorul Căminului Cultural din satul Coșeni, a menționat faptul că „pe Octavian Țîcu îl cunosc de mai mult timp, și din motiv că biblioteca din sat duce lipsă de literatură, am apelat la dumnealui dacă poate să ne ajute cu o donație de cărți. Și iată că a venit momentul întâlnirii. Am primit mai multe cărți, unele dintre ele scrise de Octavian Țîcu, printre care: „O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut”, Nicolae Simatoc (1920-1979), Legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona”, cărți de cultură generală, cărți de matematică, precum și cărți din literatura artistică pentru copii. A fost o întâlnire de suflet cu oamenii, care au fost puțini, în contextul pandemiei și restricțiilor impuse de aceasta, am păstrat distanța socială. A rămas o zi memorabilă în istoria satului Coșeni, lumea prezentă s-a bucurat foarte mult de vizita dumnealui. Tot dânsul ne-a vorbit despre istorie, de unde ne tragem și de unde venim. Coșeni este a 192-a localitate din Republica Moldova, pe care dumnealui o vizitează”, a conchis directoarea.