Astăzi o avem ca interlocutoare pe Viorica Crețu, care recent a participat la Gala Laureaților a Concursului Național al Interpreților Cântecului Folcloric „Tamara Ciobanu”, ediția a XVI-a.
Scurtă biografie
Sunt originară din satul Rădenii Vechi, unicul copil în familia lui Gheorghe și Anastasia Crețu. Am absolvit Școala medie din sat, după care am mers să-mi continui studiile la Facultate. Activez în cadrul Secției Cultură și Turism Ungheni (SCRT).
Ardoarea față de muzică vine din copilărie
Cânt de mică, dar din păcate după ce a decedat tatăl meu, luminată să-i fie amintirea, nu am mers pe calea muzicii, deoarece nu e de ajuns să fii talentat, dar și susținut. Muzica a rămas pentru mine ca un vis neîmplinit, pe care încerc să-l realizez pe parcurs, cu pași mici, dar siguri. În școală, la Casa de Cultură, peste tot eram implicată în activitățile muzicale.
Folclorul – cel mai aproape de suflet
Dragostea față de muzică o am de la bunii mei părinți, care la rândul lor au moștenit-o de la bunei. Eu cânt orice gen de muzică și toată muzica e frumoasă, dar folclorul îmi este mai aproape de suflet, mă regăsesc mai mult aici. În primul rând îmi place foarte mult costumul, ceea ce ne reprezintă pe noi ca națiune, vedem moldoveanca așa cum este ea.
Cum ați ajuns să participați la acest prestigios concurs?
Totul a pornit de la concursul din 26 august 2020. Atunci, SCRT a organizat on-line, Festivalul – concurs raional de folclor ,,DORULE, MĂI DORULE’’. Aici am cântat o doină în format video. Din juriu a făcut parte: Tatiana Lazăr, vicepreședintele raionului (președintele juriului); Mariana Dobzeu, specialist etnograf Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniul Cultural şi Imaterial (CNCPPCI); Felicia Nevodaru, șef secție CNCPPCI; Valentina Minciună, specialist principal CNCPPCI, Vadim Pîslaru, șef interimar SRCT, care au apreciat autenticitatea, valoarea repertoriului și măiestria artistică a participanților la concurs. După deliberări, mi-a fost acordat Premiul mare, la secțiunea – muzică. La îndemnul și încurajarea specialiștilor CNCPPCI, am hotărât să particip la prestigiosul Concurs al Cântecului Folcloric „Tamara Ciobanu” și, vă mărturisesc că, mi s-a împlinit visul cel mare – de a fi Laureată a acestui Concurs, care este cel mai mare succes al meu de până acum.
Ce a urmat? Cine v-a ajutat la repertoriu?
În data de 20 noiembrie 2020, a avut loc Concursul Național al Interpreților Cântecului Folcloric „Tamara Ciobanu”, ediția a XVI-a, care s-a desfășurat on-line. Concurenții s-au prezentat cu materiale în format video, pentru 5 categorii de vârstă. Eu am ocupat locul II. Repertoriul, pentru acest concurs, l-am ales singură. Astfel, am prezentat 7 piese, de diferit gen (doină, baladă, colind Pascal, cântec de joc, cântec de înstrăinare, cântec de leagăn, 6 piese au fost culese și o piesă din repertoriul celebrei cântărețe Tamara Ciobanu), cu acompaniamentul muzical susținut de către Sergiu Diaconu – cobză, membru al Orchestrei de muzică populară „Mugurel” din Chișinău; Iurie Vizir – nai, conducător artistic al Formației folclorice de bărbați ,,Doina Prutului’’, de la SCRT; Serghei Paliț – tobă, corepetitor la grupul de lăutari de la Palatul de Cultură mun. Ungheni, Tudor Dragan – operator, pentru care țin să le mulțumesc. Cu recunoștință, mulțumesc SCRT, pentru susținerea dintotdeauna, și celor care și-au adus aportul pentru realizarea materialului video.
Pe ce s-a pus accent? Despre concurs în regim on-line
S-a ținut cont de ținuta scenică, de interpretare, de originea de unde este luată piesa, cine este informatorul, din ce sat. Piesele au fost culese din zona Ungheniului. Nu contează de ești amator, sau profesionist, scena te ajută foarte mult, orchestra din spate, relația cu publicul spectator. Nu se compară on-line-ul cu scena. Sunt altfel de emoții, aplauzele de asemenea ajută foarte mult artistul.
Cum s-a desfășurat Gala Laureaților?
Gala Laureaților, care în acest an s-a desfășurat în data de 10 decembrie, în Studioul mare al Televiziunii Naționale MOLDOVA 1, a culminat cu filmarea unei emisiuni televizate care a fost transmisă duminică, 20 decembrie, realizată cu susținerea Companiei Publice Teleradio-Moldova, producător Rusalina Russu, a grupului de acompaniament Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii”, conducător artistic Nicolae Gribincea, conducător muzical Ion Glodea.
Cine au fost organizatorii?
Organizatorii și susținătorii concursului sunt: Uniunea Muzicienilor din Moldova; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; CNCPPCI; Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a mun. Chișinău; Direcția Cultură a Primăriei mun. Chișinău.
Cine a făcut parte din juriu?
Juriul a avut următoarea componență: Președinte – Petre Neamțu, dirijor, orchestra de muzică populară „Folclor”, Artist al poporului; Diana Dicusarî – director general CNCPPCI, Maestru în artă; Ioana Căpraru – interpretă de muzică populară, Artistă a poporului; Zinaida Bolboceanu – interpretă de muzică populară, Artistă a poporului; Nicolae Gribincea – conducător artistic, Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, Artist al poporului.
Realizări
Pe parcursul anilor am participat la mai multe Festivaluri de muzică populară, atât în țară, cât și peste hotarele ei (România, Lituania). În viitor voi continua să culeg cântecele folclorice, obiceiurile străbune din zona Ungheniului, care din păcate, nu prea are cine să ni le transmită, fiindcă informatori sunt din ce în ce mai puțini, iar aceste valori trebuie păstrate și transmise generației tinere.