Luna martie la Casa Limbii Române „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni a fost una plină de evenimente, realizate cu mult drag pentru iubitorii de frumos.
Prima zi din luna martie a fost inundată de mărțișoare confecționate de copii și elevi din instituțiile de învățământ din municipiul Ungheni. Aceste lucrări au împodobit expoziția de mărțișoare, organizată la Casa Limbii Române „Mihai Eminescu”. Scopul acestei expoziții a fost promovarea tradițiilor și obiceiurilor neamului, educația spirituală a generației tinere. Această expoziție a dat o culoare semnificativă evenimentelor ce s-au desfășurat pe întreaga perioadă a lunii. Astfel, expoziția a fost admirată de oaspeții Casei Limbii Române. Primele Mărțișoare vii au pășit pragul Casei Limbii Române „M. Eminescu”, cu multă lumină, căldură, cântece, poezii și voie bună. Aceștia au fost copiii din grupa “Struguraș” de la grădinița “ T. Sobolevschi”, educatoare dna Elena Chincev. Un buchet de Mărțișoare a luminat ziua de 2 Martie la Casa Limbii Române “ M. Eminescu”. Copiii din grupa “Dumitrița”, de la grădinița “Guguță”, educatoare Tatiana Tîrsîna, au cântat și recitat despre primăvară, mamă, poezii semnate de G. Vieru, M. Eminescu. Raze de soare de primăvară au luminat și încălzit dimineața zilei de 3 Martie la Casa Limbii Romane „M. Eminescu” Am asistat la un spectacol muzical prezentat de copiii din grupa “ Fluturași” de la grădinița “Steluța”, educatoare Elena Gurdiș. Un buchet minunat de floricele, ghioceii și viorele, lăcrămioare și toporași, bujori și lalele au răspândit parfumul primăverii în Casa Limbii Romane “ M. Eminescu”. Au fost copiii din grupa “Ciobănaș”, de la grădinița “ Licurici”, educatoare Irina Dron, Viorica Enache, conducătoare muzicală Ana Gorincioi. Prin aceste prezentări copiii frumoși și talentați au dat dovadă de faptul că sunt inteligenți, îndrăgostiți de slova română și sunt fideli tradițiilor și obiceiurilor străbune! Un omagiu adus Poetului luptător pentru limbă, neam și țară Nicolae Dabija.
În cadrul activității literar-artistice cu genericul “In memoriam Nicolae Dabija”, elevii claselor X-A și X-B de la LT “Gh. Asachi”, profesoară dna Ana Osoianu, au prezentat un program de eseuri și poezii semnate de regretatul poet. La data de 21 martie, de ziua mondială a poeziei, la Casa Limbii Române au avut loc două evenimente semnificative. În ospeție au venit elevii clasei a II-a, de la Școala primară „Spiridon Vangheli” care au adus în dar poezia. Și nu una oarecare, ci personală. Elevii au adunat creațiile proprii într-o cărțulie cu denumirea „CARTEA”. Fiecare dintre ei au adus odă cărții, comparând-o cu o mamă, lumină, comoară, înțelepciune, povață, prietenă. Pentru ei cartea este frumoasă, luminoasă, cuminte, bogată. Doamna învățătoare Veronica Blîndu i-a ghidat și i-a îndrumat pentru a scrie aceste versuri. Elevi cuminți și cu inspirație. A doua jumătate a zilei la Casa Limbii Române „Mihai Eminescu” s-a desfășurat atelierul de creație cu genericul „Un gând, un vers și multe vise”. Activitate de creație dedicată orașului Ungheni, activitate din cadrul proiectului Ungheni-Capitala Tineretului. La atelier au participat 20 de elevi din liceele: „M. Eminescu”, „Gh. Asachi”, „Al. Pușkin”, „I. Creangă”, „V. Alecsandri”. De rând cu elevii la atelier au participat și profesorii Petru Zagoreanu și Nicoleta Rotaru. Cuvântul este vocea spiritului, iar Poezia este trăirea sufletului. „La început a fost Cuvântul, Ce Poezie a născut, Iubirea s-a împletit cu gândul Și l-a făcut recunoscut”, a menționat Rodica Toma, directoare Casa Limbii Române. Toți participanții la evenimente au fost apreciați și au primit diploma de participare și gratitudine din partea directoarei Casei Limbii Române „M. Eminescu”.
Un eveniment important pentru Casa Limbii Romane și comunitate este faptul că a luat naștere Cenaclul literar „Suflet de Poet”, unde s-au reunit îndrăgostiții de slovă, rimă și sublim. Cenaclul reunește 15 persoane, care au participat la evenimentele organizate la Casa Limbii Române. În luna Martie au avut loc 2 ședințe ale Cenaclului, una din ele, fiind chiar de Ziua mondială a Poeziei – 21 Martie.