Cea de-a XI-a ediție a „Sărbătorii Fagului” a avut un farmec aparte în acest an, deoarece evenimentul dat a fost unul plin de momente deosebite. La sărbătoare a venit multă lume, atât din raionul Ungheni, cât și oaspeți din alte raioane ale țării și de peste hotare. Tradițional, evenimentul s-a desfășurat în Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” de la Rădenii Vechi, organizată de Consiliul Raional Ungheni cu susținerea Ministerului Culturii în parteneriat cu Direcția Raională Economie și Reforme Ungheni, Camera de Comerț și Industrie Ungheni, Secția Cultură și Turism Ungheni, Întreprinderea de Stat „Plaiul Fagului”, Primăria Rădenii Vechi, Clusterul Regional Turistic Ținutul de Vest.
Evenimentul a demarat cu un program artistic susținut de ansamblul de dans popular ,,Drăgaica” și formația folclorică ,,Cununa dorului”, acompaniate de orchestra de muzică de populară ,,Drăgaica” de la Casa Raională de Cultură din Pârlița, iar audiența a fost salutată de vicepreședinții de raion, Tatiana Lazăr și Vasile Lupu, precum și de reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Culturii, Întreprinderii de Stat „Moldsilva”, Uniunii Meșterilor Populari și ai altor entități de stat.
În același context al sărbătorii, meșterii populari, participanți la Tabăra Cioplitorilor în Lemn au fost menționați cu diplome din partea Dianei Dicusar, președinta Uniunii Meșterilor Populari din Moldova.
Un prilej frumos de a îmbina frumosul cu utilul a fost și târgul cu produse ecologice. ,,Este semnificativ acest festival prin faptul că ne aflăm la cea de a II-a ediție a Târgului de produse ecologice, naturale și tradiționale, care a reunit peste 30 de producători din Ungheni, Nisporeni, Călărași, Bălți, Chișinău, UTA Găgăuzia. Vizitatorii au avut posibilitatea să savureze diverse produse locale: miere, vinuri, pomușoare, fructe, uleiuri și alte produse naturale. Scopul acestui târg economic a fost promovarea producătorilor autohtoni, oferirea accesului la specialități tradiționale, ecologice de calitate”, a menționat Ludmila Ursatiev, șefa Direcției Raionale Economie și Reforme.
La sărbătoare au participat 15 colective artistice din oraș și raion, 3 centre de meșteșuguri populare, acestea fiind 2 colective de la Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” și Centrul de Meșteșuguri Populare ,,Sivanus” din satul Vulpești, comuna Mănoilești.
Formațiile folclorice au încântat nu doar ochii și sufletul celor prezenți dar și-au demonstrat și abilitățile culinare tradiționale. La ordinea zilei au fost sarmalele, pârjoalele, colțunașii, învârtită cu brânză și alte bunătăți, iar cei care le-au degustat au avut doar cuvinte de laudă pentru gospodine. ,,Am venit cu mult drag la acest festival și nu obosesc să mă minunez de măiestria acestor doamne, care știu rostul artei culinare, dar și a cântecului, dansului și a tradițiilor populare”, a ținut să specifice Galina, una din vizitatoarele festivalului.
Un colorit aparte a dat evenimentului Școala de Arte Plastice din Ungheni, care a organizat un atelier de pictură în sânul naturii, precum și Școala de Arte Plastice din orașul Cornești cu atelierul ,,La mijloc de codru des”.
„E ceva, deosebit, ceva de suflet să te afli într-o asemenea ambianță cu natura, cu muzica, voia bună și tot ce e frumos. Bravo organizatorilor pentru clipele plăcute oferite nouă celor dornici de asemenea sărbători”, a ținut să afirme Lilia, locuitoare a satului Rădenii Vechi.
Punctul culminant al evenimentului l-a constituit evoluarea lui Constantin Moscovici, artist al poporului din Republica Moldova, care cu naiul său îmbietor a armonizat atmosfera celor prezenți, astfel de la mic și până la mare s-au unit în hore săltărețe. Cu un cuvânt de salut a venit și artistul menționînd următoarele: ,,E plăcut să evoluezi în inima acestui codru verde și frumos de la Rădenii Vechi, aici naiul meu răsună și mai melodios în sânul naturii, într-o asemenea ambianță. Bravo organizatorilor!
Pentru implicare, prestație și maestria de care au dat dovadă la acest festival, atât agenții economici, cât și membrii colectivelor artistice au fost menționați cu diplome de gratitudine și câte o sticlă de vin.