
Canicula sau valul de căldură se poate aprecia ca o perioadă prelungită de vreme excesiv de caldă, cu depășirea temperaturii maxime cu 5-10 grade a temperaturii maxime normale a regiunii date pe parcursul a cinci zile consecutive.
În Republica Moldova în ultimele decenii periodicitatea și intensitatea valurilor de căldură au devenit mai exprimate și au o durată mai extinsă, maximele de temperatură sunt mai înalte, instalându-se valuri de căldură cu maximele de peste 30 grade, menținându-se astfel câte 10-20 de zile în șir.
Există patru coduri de culori pentru atenționările și avertizările meteorologice:
1. ROȘU: sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă cu temperaturi peste 40 grade).
2. PORTOCALIU: sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă cu temperaturi înalte între 38-40 grade).
3. GALBEN: sunt prognozate fenomene meteorologice cu pericol redus (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, caniculă cu temperaturi între 35-38 grade).
4. VERDE: nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.
Vremea caniculară poate afecta starea sănătății, constituind adesea factori agresivi de stres, astenie fizică și nervoasă, moleșeală, insomnii, surmenaj fizic și intelectual, leșin, oboseală generală, sporirea morbidității prin infecții intestinale, dar și a unor boli necontagioase a sistemului cardiovascular, nervos central, inclusiv dereglările mintale și a bolilor pielii.
Impactul asupra sănătății a valurilor de căldură pot fi reduse semnificativ numai cu ajutorul întregii comunități de a întreprinde un complex de măsuri relevante. Vă recomandăm măsuri generale de comportament în caz de caniculă:
– De a evita cât este posibil expunerea prelungită la soare între orele 11-18;
– De a purta pălării de soare, haine cu mâneca lungă, din fibre naturale, de culori deschise;
– De a consuma zilnic cel puțin 1,5-2 litri de lichide, care nu vor fi consumate prea reci;
– De a consuma ceaiuri la temperatura camerei, de mușețel, sunătoare, urzici – dispare senzația de sete;
– De a consuma cât mai multe fructe și legume proaspete mai crude, fiind o sursă importantă de vitamine și substanțe minerale;
– Alimentația trebuie să fie variată și preferabil de a se consuma alimente ușoare și proaspete, cu valoare calorică mică;
– De a evita eforturile fizice susținute în perioada zilei, când temperatura atinge valori maxime;
– De a face dușuri frecvente cu apă de temperatură moderată.