Vara nu înseamnă doar plajă, lumină și vreme bună, dar și caniculă și implicit stare de rău, cauzată de aceasta.
Nicolae Deliu, șef Secție Promovare a Sănătății din cadrul Direcției Centrul de Sănătate Publică Ungheni (DCSP), ne spune că expunerea la soare, în special când temperatura atinge cote maxime, reprezintă o agresiune, un stres asupra organismului. De obicei, în acest răstimp se produce o deshidratare severă, agravând în unele cazuri bolile cronice de care suferă pacientul. La o temperatură înaltă, peste 32 grade Celsius, are loc o creștere abundentă a transpirației și odată cu apa organismul pierde și săruri minerale, vitamine, ducând la consecințe negative în derularea proceselor fiziologice. Simptomele, în general sunt următoarele: oboseala fizică, psihică; tulburări de ritm cardiac; stare de disconfort, agitație; greață, vărsături; cefalee, amețeală, leșin; dureri și crampe musculare; sete accentuată, insomnie; intensificarea simptomatologiei existente în cazul unor boli cronice – în special cele cardiovasculare sau neuropsihice.
Dacă organismul nu reușește să-și mențină temperatura în jur de 37 grade – sau pierderile de apă și săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat pot să apară crampele de căldură, care reprezintă o afecțiune care se poate manifestă prin transpirație excesivă, oboseală, crampe musculare și sete intensă. În lipsa tratamentului se poate ajunge la extenuarea de la căldură și chiar insolație. În continuare specialistul mai precizează că epuizarea datorită caniculei apare după câteva zile de caniculă și se manifestă prin stare de somnolență, slăbiciune și oboseală, somn agitat, insomnie, iar atacul de căldură este caracterizat medical prin debutul brusc (15-20 minute) cu următoarele simptome: confuzie, dezorientare temporală spațială, tahicardie și status mental alterat, care poate ajunge la comă.
Nicolae Deliu ne recomandă să întreprindem următoarele măsuri pentru a evita unele neplăceri, atunci când ne expunem timp îndelungat la soare: evitarea expunerii la soare mai ales între ora 11.00 și 18.00; protejarea capului cu pălării, șăpcuțe de culoare deschisă, odihnă în locuri răcoroase; consumarea de sucuri și fructe în stare proaspătă sau apă; dacă simptomele durează mai mult de o oră se consultă medicul sau se face solicitare imediată a serviciului 112; până la sosirea ambulanței persoana (copilul) se duce la umbră, e udată cu apă rece, dacă e posibil i se face un duș rece improvizat; se favorizează respirația prin deschiderea nasturilor, curelei; i se administrează lichide, de preferințe reci, e important ca pe timp de caniculă să nu se consume alcool, bere, cafea, ceai, cola; se evită consumul de grăsimi și dulciuri concentrate; angajatorii trebuie să reducă ritmul muncii, altfel vorbind să asigure un regim lejer de muncă; muncitorii să fie dotați cu echipament de protecție individuală la situația dată; să fie asigurați permanent cu apă potabilă; să asigure angajatorul includerea în programul de muncă a unor momente de repauză și ventilarea locului de muncă.
Important: dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală a aerului din încăperea unde vă aflați!