De ceva ani pe timp de caniculă organele de resort, atât cele locale cât și la nivel național, adoptă decizii de a instala corturi anticaniculă doar în unele orașe, în locurile aglomerate. Apare fireasca întrebare, de ce nu ar fi instalate asemenea corturi și în localitățile sătești mai mari?
Întrebat fiind ce crede despre acest lucru și cum vede rezolvarea unei asemenea probleme, șeful Direcției Situații Excepționale Ungheni, Oleg Blișceac, a răspuns următoarele: ”Responsabilitatea protejării cetățenilor de la sat pe timp de caniculă revine primarilor, ei sunt cei care trebuie să anunțe situațiile, când cetățenii duc lipsă de apă, sau în cazurile când seacă fântânile ori apa este poluată, să anunțe comisia raională pentru situații excepționale, iar ceea ce ține de instalarea corturilor în sate pe timp de caniculă, nu avem asemenea solicitări. Dar chiar dacă s-ar solicita acest lucru, noi nu dispunem de efectivul necesar pentru aceasta”.
Cum procedează de regulă primăriile sătești în această vedere am ținut să aflăm de la primarul satului Chirileni, Iurie Stoica. Dânsul a menționat: ”Ar fi bine ca și la sat cetățenii să beneficieze de o asemenea atenție, mai cu seamă atunci când lucrează în câmp sau în sere, dar acest lucru nu se întâmplă sau are loc doar numai acolo și atunci când de ei are nevoie stringentă cineva”. Primarul a mai pus retorica întrebare: „Dar cine trebuie sa asigure toate acestea?”. Aceeași întrebare și-o pun și oamenii de la sat: cine sa aibă grijă de noi, căci cei tineri au plecat? Pe timp de caniculă aceștia stau mai mult prin casă, beau apă din fântâni, mai rău este pentru cei care lucrează pe câmpuri, căci înainte li se aducea apa cu căruța sau mașina, dar astăzi nici nu are cine lucra, iar dacă mai vezi pe ici-pe colo câte un om, fiecare e pe cont propriu.
De menționat, cortul anticaniculă și în acest an a fost instalat în centrul orașului Ungheni, deși urmare a discuțiilor din cadrul comisiei raionale pentru situații excepționale a fost propus ca acesta să fie amplasat în regiunea pieței centrale, acolo, unde trece mai multă lume. Însă, potrivit lui Oleg Blișceac, conducerea pieței nu ar fi găsit acel loc. Zilele toride i-au ținut prin case și pe mulți orășeni.