Poşta redacţională nu aduce întotdeauna veşti bune. Recent, locuitorii unor sate, de parcă s-au înţeles între ei, au comunicat despre familii care nu au cu ce-şi hrăni copiii.
Într-un caz e vorba de o familie în care mama cu doi copii, de 15 şi 8 ani, e invalidă de gradul II. Femeia, spun ei, primeşte o pensie mică care nu le ajunge nici de mâncare, nici de lemne, nici de haine. Din această cauză copiii au probleme de sănătate, unul ar trebui dus la examen medical la Chişinău, dar nu au nici bani de bilet. Vecina femeii sărmane, care s-a prezentat Natalia, s-a adresat tuturor oamenilor buni la suflet care poate au haine pentru băieţi şi nu au nevoie de ele, poate cineva le-ar ajuta cu lemne, cu bani, cică, ziarul de multe ori a făcut asemenea adresări şi oamenii au fost ajutaţi. Tot ea, amintind despre materialul publicat nu demult în ziar („Unghiul”, nr. 45, 27.10.2015 „Nu ai cu ce-i hrăni – nu naşte?”) ne-a reproşat că nu se poate să judecăm în felul acesta, dacă Dumnezeu a adus un copil pe lume, sarcina noastră, dacă suntem oameni, e să-l ajutăm să se pună pe picioare.
Despre caritate vorbeşte şi Nina Hariuc. Dânsa a povestit despre un bărbat care trăieşte cu cei patru copii ai săi, iar mama cu un an în urmă ar fi plecat undeva. E de prisos să spunem că o duc greu.
Potrivit ei, vecinii se străduiesc să le mai dea ceva de mâncare, dar astfel soarta lor nu se schimbă. Încă o dată vrem să spunem despre soarta unei familii. Are cinci copii, doi au probleme de vedere şi trebuie să le cumpere ochelari, dar se cer 800 de lei şi nu au, fiindcă tatăl din septembrie anul trecut nu primeşte salariul. Alte venituri nu au, încă bine că au pământ care îi salvează de foame.
Cu ce putem să le ajutăm familiior de acest fel? Discutăm cu Victor Robuleţ, primarul comunei Cioropcani ,care uneşte trei sate. Potrivit lui, familii de acest fel, desigur, sunt şi la ei, ca în fiecare primărie. În prezent sunt de două ori mai mulţi beneficiari de indemnizaţii sociale decât cu un an în urmă. Cei care se adresează după ajutor şi au drept la el nu sunt refuzaţi. Acum lucrează cu o casă de rugăciuni care le-a adus un camion de cărbuni, astfel, se vor strădui să le ajute familiilor numeroase, persoanelor singure. În plus, primarul s-a adresat conducerii sectorului Ungheni al SA „Drumuri-Străşeni”, pregăteşte o scrisoare către ecologişti pentru a li se permite să cureţe fâşiile forestiere de-a lungul drumului lângă sat, aceasta înseamnă posibilitatea de a încălzi casele cuiva.
Continuăm discuţia cu Tudor Rădeanu, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Ungheni. Dânsul a menţionat că în măsura posibilităţilor le ajută acestor familii, care trebuie să se adreseze asistentului social de la primărie. Dacă acesta le va ignora, urmează să se adreseze lui personal. Ei se vor strădui să facă ceva, să le ajute. Dacă nu va fi posibil să li se acorde indemnizaţie socială lunară, le vor da cel puţin un ajutor material unic sau în cadrul proiectului de susţinere a familiei.
Ce-i drept, interlocutorul îşi pune întrebarea: dar oare întotdeauna acest ajutor e folosit după destinaţie? Potrivit lui, în fiecare lună se plătesc peste 5 mln. lei, afară de mijloacele cheltuite cu tot felul de servicii. Din Fondul de susţinere socială a populaţiei anul trecut s-au plătit peste 4 mln. lei. Unde se duc aceşti bani, doar e o sumă uriaşă? Referitor la tatăl cu mulţi copii, Rădeanu a menţionat că acesta e beneficiarul lor şi se străduiesc să-l ajute periodic, dar posibilităţile le sunt limitate. Va fi bine dacă oamenii se vor susţine reciproc.
Direcţia este gata să ajute copiilor care au nevoie de ochelari, mama trebuie să se adreseze la primărie cu o cerere în care să indice suma necesară. Ce-i drept, asistentul social de la primărie ne-a explicat că acestei familii, despre ale cărei probleme ştie bine, anul trecut a primit ajutor de 6500 lei, inclusiv pentru procurarea ochelarilor, fiindcă mama ar fi avertizat că nu le va da voie să meargă la şcoală. Ce mai poţi spune?