Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din Europa de Est și Asia Centrală, ne informează specialiștii în sănătate. Boala afectează, în primul rând, femeile mai tinere, majoritatea cazurilor apărând între 35 și 45 de ani.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în fiecare an în Europa peste 66 000 de femei sunt nou diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 30 000 mor din cauza acestei boli.
Oleg Belbas, șeful Centrului de Sănătate Ungheni, ne spune că e regretabil, chiar tragic că în zilele noastre se moare din cauza cancerului de col uterin. Conform declarațiilor sale această boală poate fi prevenită, iar instituția medicală pe care o conduce are menirea de a desfășura activități de a informa și sensibiliza, dar și de a acorda servicii de efectuare a analizelor și a imunizării împotriva virusului Papiloma Uman (HPV). „În proporție de 70-80% trebuie să prevenim. Asta înseamnă, în primul rând, imunizare Întâmpinăm încă o rezistență foarte mare din partea părinților care nu vor să vaccineze fetele și băieții. Vârsta de imunizare e de la 10 ani până la 26 de ani. De la 10 până la 15 ani se face în două prize, care se fac la interval de 6 luni. Începând cu vârsta de 15 ani și până la 26 de ani se face în trei prize (prima, a doua priză se face la interval de o lună sau două de zile și a treia după 6 luni). Vaccinul are și efect curativ el și tratează virusul HPV. De ce la băieți? Pentru că el prin vaccinare formează anticorpi și nu transmite virusul HPV”, a mai specificat acesta.
Specialiștii în sănătate publică mai precizează că programele de screening bine organizate pot reduce ratele cancerului de col uterin cu până la 80%, acesta funcționează prin găsirea și îndepărtarea leziunilor precanceroase pentru a preveni apariția cancerului în primul rând, screening-ul cervical reduce atât cazurile noi, cât și decesele cauzate de cancerul de col uterin, sau cu până la 90% dacă sunt combinate cu vaccinarea HPV a adolescentelor.
Angajații de la Secția Controlul Bolilor Netransmisibile și Promovarea Sănătății din cadrul Direcției Centrul de Sănătate Publică Ungheni ne-au dat o statistică Conform căreia în Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, zilnic este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli.
Iar Viorel Faigher, medic oncolog, ne-a declarat că în raionul Ungheni, în anul 2022 au fost diagnosticate 11 femei cu cancer de col uterin, dintre care s-au depistat 5 femei în stadiul I-II, și 6 femei în stadiul III.
Cauzele apariției cancerului de col uterin
Virusul papiloma uman (HPV) este cauza principală a cancerului de col uterin, care este o infecție foarte contagioasă, transmisă prin contact sexual sau piele pe piele; 80% dintre femeile active sexual o primesc la un moment dat în viața lor. Există peste 100 de tipuri de HPV, dar 2 – tipuri 16 și 18 – cauzează 70% din cancere.
Ce trebuie să ne alarmeze
• Durerea după un act sexual,
• Al doilea semn – sângerările anormale în perioada ciclurilor menstruale, în mod normal ele nu ar trebui să fie, dar dacă apar imediat după menstră, neapărat trebuie să mergeți la medic,
• Secrețiile anormale (de diferite culori, cu miros înțepător).
În acest an, 2023, vârstele pentru prelevarea citologică sau a screening-ului citologic Babeș Papanicolaou sunt:
1998 – 25 ani; 1995 – 28 ani; 1992 – 31 ani; 1989 – 34 ani; 1986 – 37 ani; 1983 – 40 ani; 1980 – 43 ani; 1977 – 46 ani; 1974 – 49 ani; 1971 – 52 ani; 1968 – 55 ani; 1965 – 58 ani; 1962 – 61 ani.