Într-una din zilele lui noiembrie, lume bună , lume interesată s-a adunat în incinta Bibliotecii Publice Cetireni pentru a se întâlni cu o colaboratoare a campaniei împotriva informației false și tendențioase desfășurată de Asociația Presei Independente, Natalia Popov.
Deoarece trăim într-o lume a informațiilor, din ziare, reviste, radio, televiziune, internet și multe alte surse , lumea e confuză , nu mai știe ce să creadă și ce nu . Cum să facem să nu ne rătăcim prin acest ocean de informație? Aceasta a fost una din întrebările cheie la care cu multă bunăvoință, clar și calm, pe înțelesul tuturor a răspuns Natalia Popov pe parcursul activității. Prin exemple și filmulețe ni s-a demonstrat care sunt cei 8 pași care ne pot ajuta să nu ne lăsăm manipulați și să supraviețuim prin hățișurile mass-media.
Chiar dacă suntem de la țară și avem multe treburi agricole de îndeplinit și poate nu suntem la curent cu multe informații accesibile celor de la orașe, participanții la întâlnire au fost foarte activi și interesați de problema informației false și tendențioasă apărute în diferite surse mass-media. Au încercat să pună întrebări de genul de ce nu sunt sancționați cei ce difuzează știri false până la propuneri de îmbunătățire a situației actuale din mass-media cum ar fi ca tinerii jurnaliști, ca și medicii de altfel, să depună un jurământ .
A trezit interes deosebit informația despre cum trebuie să fie o știre, la ce întrebări ar trebui să răspundă, trebuie ori nu știrea să conțină părerea jurnalistului? S-a vorbit despre principiul libertății de exprimare care spune că oricine are dreptul la o părere, însă ca ea să fie valoroasă, trebuie să fie și competentă, adică să vină de la cineva care e priceput la această temă.
Am aflat după ce indici trebuie să ne conducem să nu fim trași pe sfoară, unde și cum putem verifica informația, ce site-uri putem accesa.
Am aflat deci și că presa este o afacere și unii ar face multe lucruri, inclusiv și urâte, numai să mai câștige un ban.
Până la urmă, eu cred, că această activitate și-a atins scopul și oamenii prezenți au învățat să fie mai atenți la informațiile auzite, văzute și citite, în prealabil supunându-le mai multor criterii de verificare a veridicității.