La Ungheni s-a desfășurat cea de-a 11-a întâlnire și ultima din cadrul campaniei „DAR” – Dialog Agricol Regional, inițiată de către Asociația Oamenilor de Afaceri „Moldoveni de pretutindeni”. Aici s-au reunit agricultori din patru raioane: Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni. Au fost abordate provocările și oportunitățile sectorului agroalimentar din Republica Moldova și prezentate modele de practici și expertiză din România în dezvoltarea sectorului și mediului antreprenorial agricol.
Toate acestea au fost prezentate de către Cristina Fabian, consilier superior, Direcția Generală Politici Agricole și Strategii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, și Viorica Boboc, consilier superior în cadrul aceluiași minister.
Despre oportunitățile de finanțare din fonduri naționale și internaționale pentru agricultori au vorbit Valeriu Botnari, șeful organizației teritoriale Ungheni a Agenției Intervenții și Plăți în Agricultură, și Maxim Pocaznoi, consilier superior, Direcția Generală Politici în Industria Alimentară și Comerț a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României
Schimbările climatice nu mai sunt ipotetice, ele sunt reale
O experiență aparte a României și pe care este important să o preia și Republica Moldova este cea a modernizării sistemului antigrindină. Despre aceasta a enunțat în cadrul evenimentului de la Ungheni secretarul de stat Vasile Luca de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova. Oficialul a adus ca exemplu grindina căzută în acest an și în urma căreia raionul Ungheni a fost cel mai afectat.
Reamintim cititorilor că numai în luna mai au fost afectate 5499,6 hectare de culturi agricole în primăriile din Florițoaia Veche, Unțești, Cetireni, Morenii Noi, Valea Mare și Măcărești. Dacă facem o specificare, acestea sunt: floarea-soarelui – 1873 hectare, porumb – 1625, grâu de toamnă – 1346. Suma prejudiciilor se ridică la 182 de milioane de lei.
Facilitarea transferului de informații și creare de parteneriate publice-private
„Evenimentul de azi e, de fapt, o abordare a provocărilor și oportunităților de dezvoltare a sectorului agricol din ambele țări – Republica Moldova și România, într-un cuvânt – realitățile regionale și naționale ale sectorului agricol. Cu un suport de a stabili relații de parteneriat dintre agricultorii moldoveni și cei din România va veni și Asociația Oamenilor de Afaceri „Moldoveni de pretutindeni”, a specificat Alexei Repede, președintele acesteia.
„Doar colaborând, doar unindu-ne vom obține rezultate bune și foarte bune în agricultură, care ocupă un rol primordial în economia ambelor țări”, a opinat Alexandru Ciuvaga, președintele raionului Ungheni.
„Malurile Prutului trebuie mult mai apropiate și acest proiect este o oportunitate de a face lucrul respectiv. Asigurăm încă o dată agricultorii din Moldova că cei din România le stau la dispoziție ca să împărtășească cu ei din experiența lor, dar pentru aceasta trebuie să pună întrebări”, a declarat Alexandru Valentin Țachianu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României.
„Accesul la finanțe e una dintre prioritățile de bază ale ministerului pe care îl reprezint. Mai exact, să creăm condiții la nivel de Guvern ca agricultorii să aibă acces la finanțe ca ulterior să fie dezvoltate acele lanțuri scurte, lungi ca să poată agricultorii noștri să beneficieze de piețe de desfacere nu numai la nivel local0, dar și internațional. Ca să valorificăm aceste două oportunități trebuie să preluăm bunele practici din România, mai ales în ceea ce ține de finanțe și dezvoltarea unui sector competitiv agricol”, a specificat Vasile Luca.
Activitățile planificate în cadrul campaniei au avut scopul să faciliteze transferul de informații și creare de conexiuni pentru parteneriate publice private, precum și în rândul antreprenorilor agricoli, din cele două comunități vecine, pentru valorificarea oportunităților de investiții în agricultură.