Potrivit directoarei instituției culturale, Zinaida Parfene, acestea au fost donate de către locuitorii de aici. Ea ne spune că prosoapele expuse sunt țesute în trei și în cinci ițe. În cadrul expoziției vizitatorii pot admira unul special care e țesut în trei ițe alese-cu flori.
Zinaida Parfene ne precizează că meșterițele acestor atribute importante în viața moldovenilor nu mai sunt în viață, ele fiind țesute încă în perioada interbelică, anii 30 – 40 ai secolului trecut. „Cele mai vechi sunt aproximativ din anii 1939-1940. Se țesea din bumbac și țesătura era mai subțire, apoi au început a țese din fire de ață nr.40, la fel din ață era și urzeala și bătătura”, ne specifică ea.
Numele persoanelor care au donat prosoape pentru a îmbogăți zestrea căminului cultural: Lidia Morari, Elena Cociorvă, Svetlana Grosu, Djulieta Grosu, Maria Cojocaru, Viorel Lîsenco, Valentina Moraru, Vera Drăgan.
„Măria sa, Prosopul”
În cultura poporului nostru prosopul are un loc de cinste. „Fără prosop nu se petreceau nunțile, botezurile, înmormântările. La nunți se punea pe icoană, se legau nașii, starostele, turcul, vorniceii, se legau pe la cai sau căruța care ducea zestrea. La botez se punea la lumânare, la bucătăreasă. Dacă murea cineva, familia lega sus la ușă un prosop. Astfel, oamenii știau că cineva a decedat. La procesiunea funerară se punea la icoană, la podoabe, la grochinceri, la părinte pe umăr, se lega la transportul cu care era dus răposatul. Mai înainte vreme toate casele erau împodobite cu prosoape pe pereți care erau cu horboțică de jur împrejur, la icoană, la poze, pe covoare. Fapt mai rar acum întâlnit”, ne enumeră doar câteva roluri esențiale ale prosopului în viața de zi cu zi Zinaida Parfene.
Prosopul din Moldova face parte din „Convenția privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale”, adoptată la Paris la 20 octombrie 2005. Documentul recunoaște „importanța cunoașterii tradiționale ca sursă de bogăție imaterială și materială a popoarelor native”.
Cei care doresc să viziteze expoziția de la căminul cultural Mănoilești o pot face de luni până vineri, între orele 9.00 și 16.00.