Apa din cele circa 6000 de fântâni din raion și 312 în municipiul Ungheni este practic nepotabilă. Aceasta nu corespunde atât indicatorilor chimici, cât și celor bacteriologici. Specialiștii susțin că 95 la sută apa este poluată chimic și 75% – bacteriologic.
”Aceasta are loc din cauza scăderii nivelului apei în fântâni, ce a favorizat creșterea cantității de nitrați în ea. Dacă norma este de 50 mg/litru, în majoritatea fântânilor concentrația depășește 100”, menționează specialistul epidemiolog Sergiu Malenda de la Centrul de Sănătate Publică Ungheni. Potrivit dânsului, pentru a îmbunătăți pe cât e posibil calitatea apei, anual primăriile și cetățenii satelor care dispun de fântâni ar trebui să efectueze dezinfectarea lor. În acest an acest procedeu a cuprins doar 30-40 la sută din surse.
Lipsa apei potabile este resimțită în special de către oamenii de la sat, care pentru o găleată de apă bună trebuie să parcurgă distanțe mari. Valeriu Croitoru din satul Bumbăta spune că locuiește în centrul satului, dar după apă pentru consum are de făcut un drum destul de lung, tocmai peste calea ferată. „Îmi iau vasele cu o capacitate de 60 de litri pe bicicletă și-mi aduc apă pentru o săptămână. E greu, desigur, dar aceasta e starea de lucruri. Anterior foloseam apă de la o fântână de mai aproape, dar ea conține fluor care nu corespunde normelor sanitare și este dăunător pentru sănătate”, concluzionează bărbatul.
Conform estimărilor făcute de specialiștii epidemiologi, comparativ cu anii precedenți a scăzut puțin indicatorii bacteriologici de la 95 la 75 de procente. ”Aceasta însă nu este un prilej de autoliniștire, căci din sursele respective se aprovizionează școlile și grădinițele ce sunt conectate la fântânile arteziene. Cu părere de rău, nici acestea nu sunt surse sigure”, specifică Sergiu Malenda.
Pentru a nu afecta starea de sănătate a copiilor autoritățile raionale au venit recent cu propuneri ca aceste instituții să fie aprovizionate cu apă îmbuteliată sau cu apă din surse acvatice mai sigure.„Dacă ar fi să facem o comparație, atunci aș spune că relativ mai bună este apa în fântânile din zona râului Prut, ceea ce nu putem spune despre cele din zona de centru a raionului. Mai periculos este consumul apei din fântânile amplasate în apropierea sistemelor de canalizare, vecee, platforme de stocare a deșeurilor menajere, cimitire. Cu câțiva ani în urmă, pentru a feri cetățenii de eventuale infectări, 20 de fântâni au fost inscripționate cu semne distinctive ce indicau date despre starea acestora. Cu părere de rău, la scurt timp acestea au fost distruse”, a constatat Malenda.
Dânsul a ținut să mai informeze că fântânile anual ar trebui să fie supuse dezinfectărilor și că acest lucru nu se poate de spus despre municipiul Ungheni, chiar dacă despre acesta au fost informați viceprimarii și șeful sectorului de amenajare, Nicolae Donici. Contactat telefonic, cel din urmă a menționat că în acest an a fost dezinfectată doar o fântână. Dânsul a dat asigurări că în curând urmează să fie procurată soluția respectivă, iar profilaxia propriu-zisă să fie efectuată până la sfârșitul lunii octombrie. Promisiuni similare, de altfel, au fost făcute încă în luna iulie a anului curent, lucru care până la moment n-a fost înfăptuit.