Odată cu trecerea instituțiilor de învățământ la autogestiune acest exercițiu a pus în fața managerilor școlari un șir de sarcini și dileme. Având la dispoziție un buget fix, aceștea au sarcina de a face față multiplelor probleme în școli. Pentru a gestiona corect sursele financiare 17 instituții de învățământ din municipiul și raionul Ungheni au fost incluse în cadrul proiectului ”Școala mea”.
Derulat deja de 5 ani de zile, proiectul are misiunea de a orienta managerii școlari împreună cu comunitatea să însușească gestionarea corectă a bugetului instituției. În acest scop școlile vizate au organizat audieri publice. O asemenea activitate a avut loc săptămâna trecută în gimnaziul din satul Chirileni, la care s-a discutat despre asigurarea transparenței în elaborarea bugetului instituției de învățământ pentru anul 2019.
În fața profesorilor, părinților și Consiliului de administrare a școlii a fost prezentat un raport financiar. În discursul său directorul instituției, Ion Oboroc, a menționat că pe parcursul ultimilor ani administrația gimnaziului, corpul didactic, părinții și elevii au învățat multe lucruri ce țin de autogestiune. ”Deși de la început ni se părea că parcă le știm pe toate, odată cu ”Școala mea” am constatat că avem încă multe de învățat. Este o experiență bună pentru toți beneficiarii educației. În această perioadă am reușit să implementăm un șir de proiecte, dar, din păcate, cu un buget de 2244,3 mii de lei nu ne permitem să rezolvăm prea multe probleme”, a spus managerul.
Unii părinți au menționat că școala e foarte veche și necesită reparație. ”La noi totul este vechi – și mobila, și ușile, și podelele, mai ales la primul etaj sunt foarte rele, pereții s-au îngroșat de atâta reparație. Sala de sport trebuie reînnoită, foarte multe probleme avem de rezolvat, dar împreună trebuie să ne gândim ce putem să facem”, a spus Ecaterina Tutrtureanu.
Mariana Rotaru, pre-ședinta comitetului părintesc, a accentuat că și-ar dori o școală bine dotată dacă se dorește învățământ de calitate, dar finanțarea depinde de numărul de elevi: ”Șansele scad în această vedere, reeșind din faptul că elevi sunt mai puțini din an în an”.
Managerul instituției a informat audiența, precum că în anul 2017 în gimnaziu au studiat 174 de elevi, iar acum sunt 169. ”Cu adevărat, avem probleme în acest aspect, iar situația respectivă influențează asupra bunăstării școlii. Cu toate acestea, la ordinea zilei sunt problemele care își așteaptă rezolvare. Ne propunem ca pe viitor să reparăm coridoarele și intrarea în instituție, care aproape sunt impracticabile, să rezolvăm problema privind ventilarea în școală, să dotăm instituția cu mobilier”, a concluzionat Ion Oboroc.