Pe data de 26 august în holul Primăriei municipiului Ungheni au fost vernisate 2 expoziții, dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova. Una din acestea a purtat denumirea „Ungheni colțișor de rai – mândru plai”, realizată de Vasile Șoimaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar cea de a doua – „Monedele independenței” care a fost constituită dintr-o colecție de drapele și monede emise în perioada independenței, precum și o colecție de chipiuri militare, care aparțin renumitului colecționar, Petru Costin, colonel în rezervă a Serviciului Vamal din Republica Moldova.
Deputatul Vasile Șoimaru a prezentat fotografiile celor 277 de deputați, care au semnat Declarația de Independență a Republicii Moldova, printre care și a celor 8 deputați din raionul Ungheni. Vorbitorul a ținut să aducă la cunoștința celor prezenți istoria căii de parcurs a acestei declarații. „Să nu credeți că ea a fost arsă, ea a fost furată ca să fie șterse urmele, dar urmele au rămas în capul celor care au votat-o. Această declarație votată acum 33 de ani m-a motivat să vin în Parlamentul Republicii Moldova pentru a salva această declarație. Vreau să mai menționez că eu am refuzat 3 distincții de stat, inclusiv Ordinul Republicii Moldova, care mi-ar fi adus 70 de mii de lei, pentru că nu am vrut să stau alături de cei care au falsificat-o. Îmi propun ca în toamnă să lansez cartea „Declarația noastră de independență de la naștere, dispariție și renaștere”, a relatat Vasile Șoimaru.
O altă surpriză pentru ungheneni a fost prezentarea expoziției de drapele, monete și chipiuri militare de către renumitul colecționar, Petru Costin, colonel în rezervă a Serviciului Vamal din Republica Moldova, deținătorul a două recorduri Guiness. „Această expoziție a fost în toate statele baltice, chiar și în Africa. Aceste colecții sunt mereu solicitate de unități militare, școli, instituții de stat și ministere. Am expus aici la Ungheni 196 de monete din aur și argint, care se păstrează în Banca Națională a Moldovei, fondatorul acestor monete. Pe ele sunt încrustate diferite însemne; Moldova Suverană, personalități din țară, mănăstiri, conace, aleea clasicilor din Chișinău și alte lucruri de valoare ale țării noastre”, a ținut să menționeze Petru Costin.
La finalul întrunirii dedicată Zilei Independenței, Vasile Șoimaru a participat la un panel de discuții cu un grup de ungheneni cu care a discutat diferite aspecte social-economice din țara noastră. Cele mai multe întrebări au parvenit din partea unor tineri prezenți la întrevederea cu deputatul.