Cu toate că Primăria oraşului Ungheni încearcă să fie o instituţie publică transparentă, totuşi consilierii locali au insistat să ştie cine şi unde au călătorit în ultimii trei ani, deplasările fiind achitate din banii publici.
Potrivit raportului prezentat, în anul 2013 peste hotarele ţării au avut parte de călătorii gratuite în mare parte primarul Alexandru Ambros şi viceprimarii Eduard Balan şi Cristofor Codreanu.
La fel, dânşii au fost însoţiţi de către specialişti din cadrul instituţiei publice. Funcţionarii au asistat la festivalurile organizate în oraşele înfrăţite, conferinţe internaţionale şi schimburi de experienţă pe diferite domenii. În acel an din bugetul local s-au cheltuit 13 mii de lei.
Cu toate că în anul 2014 funcţionarii au călătorit mai puţin peste hotarele ţării, dar au cheltuit pentru plăcerea de a vizita România, Polonia, Franţa, Letonia 18 mii de lei. Şi de data aceasta ei au participat la zilele oraşelor înfrăţite, congrese regionale şi conferinţe. Lista participanţilor, practic, este similară cu cea din 2013.
În anul 2015, în listă se regăsesc din nou aceleaşi persoane, dar la care s-au alăturat consilieri, asistenţi sociali, contabili. De data aceasta din bugetul local s-au cheltuit 14,5 mii lei. De notat că la zilele municipiului Reghin, Ungheniul a fost reprezentat de o delegaţie destul de numeroasă: doi viceprimari (Eduard Balan şi Dumitru Radu), specialişti din diferite domenii şi un consilier raional (Constantin Iutiş).
Până la sfârşitul anului 2016 mai sunt câteva luni, dar pentru deplasări peste hotare deja s-au cheltuit 23,5 mii de lei.
Aici lista participanţilor e mai diversificată, căci viceprimarii oraşului au fost însoţiţi aproape în toate călătoriile de câte unul sau doi consilieri orăşeneşti. Totuşi, consilierul local Alexandru Maler (apropo, dânsul nu a fost nici într-o deplasare) nu a rămas satisfăcut de informaţia prezentată. Maler consideră că cifrele ar fi fost diminuate, deoarece conform raportului preţul combustibilului şi distanţa până la locul de destinaţie ar trebui să fie altul, deci costul total ar constitui mai mult.
Alexandru Ambros, primarul oraşului, a venit cu unele argumente: „De multe ori gazdele achită transportul, aşa că noi suntem doar în câştig. Nu putem să refuzăm participarea la diferite evenimente, odată ce am semnat protocolul privind înfrăţirea cu alte oraşe”.
Totodată, consilierii aflaţi în opoziţie au precizat că atâta timp cât nu va fi o transparenţă în întocmirea listei delegaţiilor, nu vor accepta nicio invitaţie de deplasare peste hotare.