În micul orășel Telenești, Republica Moldova, există un tânăr poet care și-a dedicat viața scrisului și poeziei. Născut pe 9 august 1984, Vladimir a descoperit pasiunea pentru versuri în 1995, iar de atunci nu a încetat să pună gândurile și sentimentele în cuvinte.
Cu o impresionantă bibliotecă de peste 650 de cărți citite, Vladimir a călătorit prin paginile literaturii, îmbogățindu-și cunoștințele și inspirația. În timp, el a dezvoltat propriul său stil poetic și a scris peste 350 de poezii, fiecare aducându-i-o bucurie aparte.
Primele sale încercări în publicarea poeziilor au fost în anul 2002, când câteva dintre creațiile sale au văzut lumina tiparului în ziarul local „Plaiul Orheian”. Cu trecerea timpului, numărul publicațiilor a crescut, cu apariții în ziare precum „Mâine junior” în 2008 și „Timpul” în 2018.
Dar adevărata recunoaștere a venit în anul 2019, când trei dintre poeziile sale au fost publicate în prestigiosul ziar „Literatura și Arta”. Același an a marcat debutul primei sale plachete de versuri intitulate „Cea mai tandră fiică a naturii”.
Vladimir nu doar că se dedică scrisului, ci a și dorit să ofere o voce celor care adesea nu sunt auziți. În 2018, împreună cu 27 de persoane cu nevoi speciale și cu ajutorul Doamnei Cristina Costov, a scris cartea intitulată „Sunt OM”, care a adus în prim-plan poveștile și trăirile acestor oameni speciali.
Participarea la concursuri literare a fost o constantă în viața lui Vladimir. În 2004, a intrat pentru prima dată în competiția de poezie „Pe o ramură de Plai”, iar în 2010 a obținut locul doi. Anul acesta, trei dintre poeziile sale au fost incluse în antologia „Taina amintirilor”, îngrijită de Elena Belinschi.
Anul 2021 a fost un an important pentru Vladimir, cu apariții în revista de tipar „Vitrina Cu Poezii” și cu decernarea diplomei de mențiune la „Elogiul Iubirii”, o competiție internațională de creație literară. Poeziile sale au fost publicate în cartea „Antologia prietenii” Vol. IV în cadrul aceluiași festival-concurs.
Pentru a face poeziile sale mai accesibile, Vladimir le-a împărtășit pe internet prin diverse platforme. Ele pot fi găsite pe site-urile: www.citatepedia.ro și http://www.poezii.md/ . Mai nou, a creat și un blog personal, vladimirpoetul.blogspot.md, unde publică în mod constant.
Dar ceea ce îl încântă cel mai mult pe Vladimir este faptul că poeziile sale au fost recitate de mai multe persoane și au găsit un loc pe YouTube. Acest lucru îl motivează să continue să creeze și să împărtășească frumusețea poeziei sale cu un public mai larg.
Astfel, povestea poetică a lui Vladimir continuă să crească și să se răspândească. De la micul său orășel din Republica Moldova, el a reușit să inspire și să ajungă la inimile oamenilor prin cuvintele lor sale pline de emoție și sensibilitate.
Aceasta este povestea tânărului poet din Telenești, care prin pasiunea și talentul său a adus bucurie și reflexie în lumea poeziei.
Mama e raza mea de lumină
Mama este o rază de lumină.
E fiinţa care mi-a dat viaţă,
Are inima curată şi senină
Şi m-a legănat cu drag în braţe.
Mama este dor nemuritor,
Este curcubeul care răsare după ploaie.
Ea mi-a spus pentru prima oară ce înseamănă dor
Şi m-a învăţat să-l aştern pe foaie.
Mama este ca pomul care înfloreşte primăvara,
Ca floarea care înfloreşte în grădină.
Este ca soarele care răsare vara
Într-o zi caldă şi senină.
Mama e tot ce am mai sfânt în lume,
E ca steaua cea divină,
Care a vestit venirea lui Iisus pe lume,
Mama e raza mea de lumină.