Discuțiile despre câinii vagabonzi se desfășoară de câțiva ani și vor continua până când va fi găsită o soluție acceptabilă. Cu o săptămână în urmă, mi s-a spus că locatarii miloși ai unei case cu nouă etaje din Ungheni au avut grijă de trei cățeluși. I-au hrănit cu terciuri fierte anume pentru ei, le căutau mereu adăpost în casele private, apelând la toți prietenii care, la rândul lor, îi deranjau pe prietenii lor. Știți, i-au plasat pe toți.
În oraș, știu, există oameni care au reacții dureroase când e vorba de soarta pisicilor și câinilor fără adăpost, îi hrănesc, dacă e nevoie îi tratează și încearcă să le găsească un stăpân. Din păcate, pe stradă mai sunt mulți câini vagabonzi. În plus, undeva ei creează incomodități. În acest sens, locuitorii străzii Veronica Micle din Ungheni chiar au fost nevoiți să apeleze la primăria municipiului cu o solicitare de a rezolva problema privind o haită de câini, care locuiește pe stradă și se comportă destul de agresiv. Oamenilor le este frică pentru copiii lor, care merg cu bicicletele și scuterele, pe care câinii nu le pot suporta și aleargă după ei, lătrând. Noaptea, nu numai lătratul puternic trezește copiii mici, având în vedere că toate ferestrele din case sunt deschise acum, ci și urletele.
Problema nu va fi rezolvată în curând
Despre problema dureroasă privind câinii care era rezolvată în urmă cu trei ani într-un mod binecunoscut și pentru care acum se prevăd amenzi în valoare de multe mii de lei, ne spune consilierul raional Natalia Valiulina. Mulți utilizatori de facebook sunt bucuroși să ia cunoștință de schițele ei talentate despre câinele și pisoiul ei.
„Așa cum câinii vagabonzi și pisicile sunt periculoase pentru locuitorii orașului, la fel animalele devin victime ale cetățenilor agresivi. Prin urmare, nu ar trebui să existe animale vagabonde! În lumea civilizată, astfel de animale sunt capturate, sterilizate, vaccinate și eliberate”, spune ea.
În opinia ei, există un sens în sterilizare, dar nu unul mare – ea nu reduce agresivitatea animalului, deoarece nu degeaba se spune: câinele flămând nu se teme de bătaie – orice ființă are nevoie de adăpost, hrană, afecțiune și îngrijire.
Interlocutoarea susține foarte corect că fiecare oraș are nevoie de un adăpost pentru animale fără stăpân. Este adevărat, necesită investiții financiare și, dacă mai poți scrie un proiect și să găsești sponsori pentru crearea unui astfel de centru, atunci întreținerea lui de mai departe va cădea pe umerii organizațiilor caritabile, fie pe bugetele municipale și raionale, dar cine în condițiile actuale își poate permite așa ceva, este greu de spus.
„Cred că în suburbii trebuie de creat o grădină zoologică de contact pentru animale fără stăpân, în care frații noștri mai mici vor fi sterilizați, vaccinați, tratați și unde cetățenii noștri vor veni cu copiii. Un centru în care animalele pot socializa și este posibil că cineva din Ungheni va decide să-și ia animalul îndrăgit acasă. Un astfel de centru poate fi întreținut din donațiile cetățenilor, cu ajutorul organizațiilor zoologice de binefacere și parțial din subvenții de la bugetul orașului și raionului”, spune consilierul și ideile sale par cât se poate de realizabile.
„Cunosc mai mulți locuitori foarte vrednici ai municipiului nostru care găsesc timp, puteri, dragoste și finanțe, iar în mod voluntar – pentru asta merită plecăciuni adânci – îi tratează, vaccinează, sterilizează și găsesc persoane care îi adoptă. Și dacă am avea un astfel de centru, atunci acești voluntari vor fi fericiți să lucreze în el. Dar la moment, cred că soluționarea acestei probleme este încă imposibilă din cauza lipsei unor servicii și organizații specializate chemate să facă acest lucru și care există la Chișinău și Bălți”, își continuă ea monologul.
Nu există un serviciu de capturare, nici un loc pentru întreținerea, sterilizarea și vaccinarea animalelor.
Ca o opțiune: dacă este posibil, lichidați baza de hrană, asigurați-vă că locuitorii nu hrănesc câinii, încercați să păstrați curățenia în jurul coșurilor de gunoi și să țineți recipientele închise, deoarece câinii vagabonzi migrează în căutarea hranei.
Autoritățile municipale trebuie să monitorizeze solicitările primite de la orășeni, să reacționeze rapid la acestea și să ia măsuri dacă animalele reprezintă un pericol grav pentru oameni și să nu se ascundă în spatele articolului 157 al Codul contravențional, să se gândească la securitatea oamenilor – alegerea dintre siguranța copiilor și adulților și dragostea pentru câinii vagabonzi este evidentă.
Între timp, autoritățile
Petiția trimisă de locuitorii străzii la Primăria Ungheni săptămâna trecută, deocamdată este examinată. Lunea trecută nu am reușit să telefonez specialistului căruia, cel mai probabil, îi va fi remisă cererea spre executare: ba e ocupat, ba nu răspunde, în ciuda persistenței mele. Deși răspunsul poate fi previzibil, nu există bani pentru adăpost, restul – consultați Codul contravențional, articolul menționat.
Singurul lucru la care vreau să atrag atenție încă o dată este să nu hrăniți câini, cum sugerează interlocutoarea mea, închideți containerele de gunoi, în căutarea hranei ei ar putea pleca în altă parte. Deși ar fi ceva de genul că i-ați făcut rău vecinei la care câinii vor merge în căutarea hranei.