O localitate e ca un organism viu și, ca totul să funcționeze bine, e nevoie de multă muncă și organizare. Omul de rând, de multe ori, nici nu-și imaginează câtă muncă se depune zi de zi pentru a rezolva multiplele probleme ce apar, pentru a face ca localitatea să se dezvolte și să prospere.
În fiecare zi de luni, primarul municipiului Ungheni convoacă ședința cu șefii întreprinderilor municipale și instituțiilor publice, care fac ca orașul să funcționeze, iar oamenii lui să nu simtă disconfort. Sunt ședințe la care se discută despre cele realizate și despre ce urmează să se facă.
24 ianuarie. Zi de luni. O nouă ședință a conducătorilor de întreprinderi municipale și instituții publice.
ÎM „Apă-Canal”. Doar într-o săptămână muncitorii de aici au intervenit la lichidarea a patru scurgeri de apă, au fost rebranșate la rețeaua de apă nou-construită 9 gospodării din sectorul Dănuțeni, au fost racordate la rețelele de canalizare patru gospodării din preajma Palatului de Cultură. S-au făcut 38 de intervenții la rețelele de canalizare exterioare, 14 intervenții la rețelele interioare. Și asta, în condiții deloc prielnice, cu temperaturi ale aerului foarte joase. Totodată, continuă lucrul de lămurire pentru încheierea contractelor de prestări servicii de canalizare a populației cu ÎM „Apă-Canal”. O parte dintre oameni refuză, la momentul de față, să să conecteze la rețeaua centralizată de canalizare, pentru că, cred ei, vor plăti mai scump pentru serviciile respective. „Vor înțelege, până la urmă, că e și mai comod, și mai ieftin”, susține directorul întreprinderii, Petru Scutaru. Evacuarea apelor uzate din fântânile de canalizare (bazine vidanjabile), multe dintre care sunt construite cu mari abateri și poluează solul, costă 250 de lei – dacă sunt evacuate de ÎM „Apă-Canal”, și între 300 și 350 de lei – dacă sunt evacuate de către operatori privați. Unii gospodari sunt nevoiți să apeleze la acest serviciu chiar și de două ori pe lună – deci, costurile nu sunt de neglijat. În plus, ar putea interveni inspectorii de mediu și, în cazul în care se confirmă că bazinele respective poluează solul, gospodarii riscă să se aleagă cu amenzi usturătoare.
În săptămâna care vine, vor continua lucrările de rebranșare a locuitorilor din anumite sectoare la apeductele nou-construite, vor continua lucrările de racordare la sistemele de canalizare. E foarte mult de lucru în acest domeniu. Deseori, echipele de muncitori sunt nevoite să lase lucrul început și să se deplaseze de urgență pentru a lichida o avarie, o scurgere de apă etc. În municipiul Ungheni mai sunt multe rețele de apă foarte vechi și uzate, care deja nu mai rezistă.
Zilnic, echipe de specialiști lucrează ca apa să ajungă nonstop la ungheneni, ca să existe cât mai puține derapaje. Se lucrează la modernizarea serviciilor, a instituției în general.
SA „Comgaz-Plus”. Din cauza întreruperilor de curent electric neplanificate, pe 20 și, respectiv, 21 ianuarie, s-au oprit din funcțiune 3 și, respectiv, 4 centrale termice. În consecință, a scăzut temeperatura aerului în unele instituții publice. A fost nevoie de o intervenție rapidă, în cooperare cu reprezentanții sectorului energetic. Tot pe 21 ianuarie, s-a spart o țeavă la Grădinița „Steluța”, astfel că echipa de intervenție a mers și acolo pentru a lichida defecțiunea. În plus, conducătorii unor instituții se plâng că primesc prea multă căldură în timp ce, în condițiile actuale, și-ar dori să facă economii. Alții, dimpotrivă, au pretenții că e prea frig în interior. Cum să-i împaci pe toți? „Vă rog, monitorizați în permanență temperatura agentului termic pe care-l furnizați și aveți grijă ca în încăperi să fie o temperatură confortabilă”, e o solicitare, pe care Primăria o face săptămânal.
Sectorul de amenajare. Continuă lucrările de întreținere a drumurilor și trotuarelor. Sunt zeci de kilometri! În această săptămână, începe revizia totală a arborilor din municipiul Ungheni. Primăria își dorește să cunoască stuația reală și exactă, pentru că, atunci când au loc furtuni și vânturi puternice, de fiecare dată sunt rupte crengi și chiar copaci, ceea ce prezintă un real pericol. Totodată, o bună parte dintre copacii plantați pe marginea drumurilor, au crescut foarte tare, astfel că deteriorează atrât rețelele aeriene, cât și cele subterane. „Nu tăiați nimic. Nu vă atingeți de nici o creangă, până nu vom avea evaluările și autorizațiile necesare”, este avertismentul Primăriei. Ceea ce se poate face, la momentul de față, e ordinea în pepinieră, unde e nevoie ca unii copaci să fie deja toaletați. În primăvară, primii arbuși crescuți în pepinieră vor fi replantați în zonele verzi ale orașului.
Sunt doar câteva dintre grijile cotidiene ale autorităților și întreprinderilor municipale, ca orașul să fie viabil, ca serviciile să fie de calitate și să fie oferite nonstop.