Situația epidemiologică din țară scoate la iveală un sistem de sănătate putred, ros de sărăcie și neglijență începând cu capitala şi până în colţurile satelor rătăcite în timp și rupte de la realitate.
Mai marii conducători de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care vin cu un set de reguli de urgență pentru instituțiile de sănătate din țară, probabil că au scăpat din vedere că e aproape imposibil să dotezi un bloc sanitar cu dezinfectant de mâini, săpunuri și alte trebuințe, atunci când instituția nu dispune decât de o toaletă și aceea săpată undeva în spatele clădirii, pentru care chiar și apa este un lux. Problemele nu se opresc aici, șirul ar putea continua cu multe alte lipsuri cu care se confruntă zilnic, instituțiile de sănăntate de la sate.
Recent la comisia raională extraordinară de sănătate publică, Tatiana Lazar, vice-președinta raionului, a abordat chestiunea privitor la dotarea Centrelor de Sănătate. Sergiu Talmaci, șeful secției maladii transmisibile și managementul urgențelor în sănătatea publică la Centrul Sănătate Publică Ungheni, a comunicat că în urma solicitării unei astfel de informații, doar 12 din cele 16 instituții de sănătate au prezentat un raport, celelalte 4, din motive nejustificate, nu au prezentat nicio informație până la momentul ședinței. Specialistul s-a arătat revoltat de situația mai multor centre de sănătate autonome, care la momentul de față nu dispun de măști, dezinfectante, costume sau ochelari de protecție.
O astfel de neglijență și iresponsabilitate nu poate fi trecută cu vedere. Mai ales că conducătorii de instituții pe lângă recomandările și sarcinile pe care le-au primit de la superiori, ar fi trebuit să cunoască ordinele nr. 188 și 213 prin care fiecare instituție de sănătate are obligația de a se dota și de a se pregăti cu cele necesare, a mai adăugat Alexandru Cornei, șeful Centrului de Sănătate Publică. La chestiunea dată, Tatiana Lazar, a comunicat că, Consiliul Raional a alocat o anumită sumă de bani destinați situațiilor excepționale, astfel încât să se poată interveni și procura cele necesare pentru centrele care nu au făcut-o până acum.
Problema însă nu mai constă în bani, căci, dacă până acum câteva săptămâni firmele distribuitoare se rugau de centrele de sănătate să le cumpere produsele, la ziua de astăzi stocurile sunt goale. Despre problema data a vorbit Lilia Scurtu, șefa Centrului de Sănătate Ungheni.
„Noi, șefii centrelor, avem obligația de a ne dota instituția cu cele necesare nu doar în caz de Covid-19 sau alte pandemii. Noi trebuie să fim pregătiți în orice moment. Centrul de Sănătate din Ungheni s-a dotat cu cele necesare încă din toamnă, acum și noi, chiar dacă căutăm să ne suplinim stocurile, nu mai găsim nicăieri. Cu atât mai gravă era situația că dintr-o parte ni se impunea să nu cumpărăm măști mai scumpe de 4 lei, pe când acestea costau 6 lei. Acum am reușit să ieșim din acest conflict, ni s-a permis să cumpăram singuri, fără acel act de achiziții în limitele legale, dar deja nu se mai găsesc”, a explicat aceasta.
Pe lângă problema dată, șefa Centrului de Sănătate Ungheni și-a pronunțat indignarea față de șefii centrelor din localitățile rurale, care nu răspund tot timpul la telefoane. Dânsa a ținut să reamintească importanța de a rămâne conectați 24/24 la toate sursele de comunicare posibile, fie că e vorba de telefonul fix, mobil sau internet.
Menționăm că, conform instrucțiilor parvenite de la minister, toate fișele epidemiologice completate la intrarea în țară de către cei veniți de peste hotare, sunt direcționate către medicii de familie. Timp de 14 zile, cât persoana dată se află în carantină, aceasta are obligația de a-i comunica zilnic, prin telefon, medicului său starea sa de sănătate.