În timp ce în ţările europene e un fapt obişnuit ca locul de veci să fie mereu curăţat, iarba frezată, la moldoveni, îngrijirea mormintelor şi a cimitirului în general se face o dată în an, înainte de Paștele Blajinilor. În unele localităţi din raionul Ungheni, îngrijirea cimitirelor şi-au asumat-o autorităţile locale, în altele – lucrările sunt organizate de preotul local. Însă în marea majoritate a satelor, de primăvară până toamna târziu, buruienile inundă locurile de veci.
Bunăoară, în orașul Corneşti, din spusele secretarului Consiliului local, Ecaterina Chitoroagă, fiecare cetăţean ar trebui să îngrijească mormintele celor răposaţi, însă puţini sunt cei care o fac: „Am văzut sate unde localnicii se mobilizează, fac ordine în cimitire, curăţă copacii, dar la noi nu e aşa. Buruienile au întrecut crucile”.
Eudochia Ţurcanu, secretarul Consiliului local Sineşti, susţine că sătenii nu prea îngrijesc mormintele din cele două cimitire, doar dacă se apropie vreo sărbătoare sau vreun parastas organizat în memoria răposatului. Totodată curăţenia în locul de veci a fost examinată nu o dată de către autorităţile locale, dar aşa şi nu au reuşit să schimbe nici situaţia, nici mentalitatea localnicilor. „Tineretul pleacă din sat, iar cei care rămân sunt bătrâni şi nu le ajung puteri să îndeplinească şi această lucrare”, spune Eudochia Ţurcanu. Anterior s-a propus să se colecteze de la săteni câte un leu pentru a angaja o persoană în sat care va îngriji cimitirul, însă iniţiativa nu a fost susţinută.
În satele din Primăria Boghenii Noi lucrurile stau altfel. Galina Hanganu, secretarul Consiliului comunal, susţine că pe parcursul anilor s-a creat o conlucrare bună între autorităţile locale şi preotul Vladimir, parohul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Interlocutoarea afirmă că preotul este ajutat de câţiva săteni la realizarea curăţeniei în cimitir, iar mormintele le îngrijesc localnicii: „Au crescut puieţi în cimitirele din Boghenii Noi, Mirceşti, Poiana, dar să vedeţi acum ce luminos a devenit după ce locul a fost curăţat”. Dânsa spune că şi în satele din această primărie mai sunt şi cetăţeni care vin doar o dată în an la mormântul celor decedaţi.
Parohul bisericii „Sfântul Luca” de pe teritoriul Spitalului Raional Ungheni, preotul Andrei, zice că oamenii comit un păcat dacă lasă de izbelişte mormintele defuncţilor. „Un bun creştin, după ce vine de la biserică ori după rugăciune, merge la mormântul părinţilor, rudelor şi rupe buruienile, plantează o floare, o udă. Trebuie să avem ataşament şi respect faţă de ei, dar nu să venim la cimitir o dată în an”, menționează preotul. Potrivit lui, la finele fiecărei slujbe dânsul îndeamnă enoriaşii să nu uite de cei dragi, trecuţi din viaţă, deoarece decesul unei persoane nu e doar un moment de despărţire, dar înseamnă şi sfânta rugăciune şi vizitarea mormântului.
Preotul Andrei mai consideră că acest subiect trebuie examinat şi în cadrul conferinţelor religioase. În opinia dânsului, anume slujitorul bisericesc are un mare aport în mobilizarea şi educarea populaţiei. Totodată preotul zice că nu e de ajuns să găseşti bani pentru pomenirea morţilor, dar trebuie să mai vopseşti crucea, să îngrijeşti mormintele, pentru că ne convingem că repede uităm de omul care ne-a fost drag. Şi e păcat, e trist.