Recent un grup de fete din Ungheni, stabilite atât în țară cât și peste hotare, au lansat o nouă revistă pe piața media a Moldovei și care își propune realizarea unei conexiuni reușite între generații și promovarea valorilor de familie. Am descusut-o pe Laura Enache, cea care a venit cu ideea și care e stabilită în Belgia de 3 ani, ce înseamnă acest produs, cum a apărut ideea de a publica o revistă, cine va scrie și cum va ajunge în casele moldovenilor.
— De ce ai decis să lansezi acest proiect?
— Fiind stabilită în Belgia de 3 ani, ideea Proiectul „Buneii Moldovei” s-a născut dintr-un dor de casă, de bunei și familie. Știind cât de mulți moldoveni sunt plecați peste hotare, iar din cauza crizei pandemice nu-și pot vizita părinții și buneii din Moldova, am „inventat” conceptul de revistă personalizată. Cu fotografiile și gândurile moldoveanului din diasporă care optează pentru serviciul nostru, noi realizăm o revistă unică pe care o tipărim în Ungheni și prin poștă o trimitem familiei destinatare în orice colț al Moldovei. Încercăm să aducem cumva Instagramul pe paginile unei publicații, fiindcă generația buneilor noștri nu prea utilizează noile tehnologii.
— Ce vă propuneți mai exact prin tipărirea acestei reviste?
— Nu avem doar un scop, ci două. Ne dorim, în primul rând, să construim o legătură între Diasporă și bătrânii rămași din Moldova, o legătură care va fi adaptată fiecărei generații. Tinerii des publică pe rețelele de socializare fotografii și gânduri din călătorii și evenimente, iar buneii noștri încă preferă albumele foto pentru amintiri, respectiv a apărut ideea de revistă personalizată. Cel de-al doilea scop este să-i ajutăm pe bătrânii singuratici. O parte din profitul obținut din vânzarea revistei va fi direcționat către bătrânii social-vulnerabili, care în această perioada de criză trec prin momente mai difcile, și nu numai.
— Ai putea un pic să-mi detaliezi despre modul cum va funcționa întreg mecanismul vostru de caritate, că până la urmă inițiativa voastră e despre caritate, solidaritate și compasiune?
— „Buneii Moldovei” va fi o revistă personalizată care va costa între 10€ și 50€. Grupul nostru țintă sunt moldovenii din diasporă. Fiecare revistă este unică. Fiecare client are propria revistă, cu propriul conținut personalizat. Sunt cu siguranță mulți moldoveni sensibilizați de cauza bătrânilor în situație precară, dar le este incomod, din diferite motive, să facă direct o donație pentru ei. Noi am gândit o soluție, pentru ca și moldoveanul din diasporă să fie mulțumit, respectiv și o parte din plată să fie dirijată spre donație.
— Dar, în general, ce înseamnă „Buneii Moldovei”?
— „Buneii Moldovei” este despre mai multe aspecte, despre dor de casă și cei dragi, despre ajutor celor care au nevoie măcar de o pâine pentru a supraviețui, despre o transparență cu publicul a tot ce facem, despre crearea unui proiect și coordonarea acestuia 100% online la distanță, mai este și despre o resursă de o valoare imensă în care se merită de investit – tinerii Moldovei. Pe blogul nostru, pe care îl puteți găsi pe website-ul www.buneii-moldovei.online, vom publica constant articole despre evoluția noastră, dar și povești de suflet sau evenimente emoționante.
— Tu în Belgia, colegele tale de redacție în Ungheni cum veți lucra, cum le-ai recrutat?
— Sperăm împreună la un rezultat frumos, eu personal am deja unul, este echipa pe care am recrutat-o compusă din Cristina Lopatețchi, Iana Amarița, Ecaterina Grosu și Gabriela Chirilovici. Sunt fete sârguincioase, care mi-au depășit așteptările și datorită lor din prima săptămână proiectul nostru și-a luat zborul cu succes. Recrutare fetelor a fost pentru mine o revelație, noi în Moldova avem tineri cu un mare potențial, ei merită să aibă oportunități de dezvoltare, mai ales profesională. Fiind conștientă că în cadrul echipei vom lucra online și la distanță, eu nu am căutat persoane cu experiență. Am postat un anunț pe Instagram, inițial căutam o singură persoană, un asistent local, care să fie responsabil de tipărirea și expedierea prin poștă a revistelor, dar am avut atât de multe cereri de la persoane cu potențial imens, încât am decis să facem o echipă mai mare. Mult am apreciat felul de a vorbi și ocupațiile din timpul liber. Toate fetele sunt proactive, implicate în proiecte de voluntariat. Am fost și eu așa în adolescență, deci m-am regăsit rapid pe aceeași lungime de undă cu ele. Câteva din fetele din echipă se ocupă principal de revistă, dar asta nu anulează implicarea în alte task-uri ce țin de social media, contact cu simpatizanții proiectului etc. Ecaterina Grosu se ocupă de redactarea textelor personalizate, iar Gabriela Chirilovici este de mare ajutor pentru aranjarea în pagină a conținutului pentru revistă.