De la începutul anului, la Biblioteca Publică Cetireni a fost implementat un nou serviciu modern de bibliotecă „Calendar aniversar’’. Scopul acestui serviciu este promovarea personalităților cetirenene. În perspectivă ne dorim ca acest „Calendar aniversar’’ să fie tipărit sub formă de broșură, pentru a exista pe rafturile bibliotecii spre a fi consultat de toți utilizatorii ei, de la mic la mare.
La începutul fiecărei luni se publică pe pagina de Facebook a bibliotecii un poster cu toate personalitățile născute în luna corespunzătoare, ulterior în funcție de data nașterii se postează poza și scurte date despre viața și activitatea acesteia.
Așa am procedat și de data asta. Selectând, reactualizând și redactând unele biografii mi-a atras atenția una dintre ele.
Cineva spunea că bunătatea e o virtute, care înfrumusețează caracterul unui credincios și prin care se dovedește înțelepciunea și superioritatea lui. În acest context aș vrea să mă opresc pe scurt la unul dintre cei mai de vază preoți pe care i-a avut biserica Sf. Nicolae din localitate – Nicolae Ciumaș, care a activat între anii 1949-1977. Anul acesta, la 26 februarie ar fi împlinit 95 de ani. Nu este de baștină din Cetireni, dar a slujit cu dragoste de oameni și credință în suflet aproape 3 decenii la această biserică. Este originar din s. Vălcineț, Călărași. A învățat la școala duhovnicească de la mănăstirea Huși, România, a susținut examenele la Seminarul Teologic din Chișinău. Din 1949 a activat în calitate de protoiereu la biserica din Cetireni. A avut nenorocul să slujească în vremurile de prigoană comunistă. Prin contribuția lui directă biserica din satul Cetireni n-a fost închisă în acea perioadă de restriște pentru credință, astfel a fost unicul lăcaș sfânt deschis pe teritoriul câtorva sate.
Era frecventată de credincioșii mai multor localități: Dănuțeni, Unțești, Florițoaia Veche, Florițoaia Nouă, Alexeevca, Rezina, Vulpești ș. a. Preotul Ciumaș în această perioadă ateistă slujea cu îndârjire în această parohie. A fost persecutat și amenințat, sancționat fiindcă se ocupa cu colectarea de semnături și mijloace bănești pentru deschiderea bisericii din satul Pârlița, fiindcă strângea fonduri pentru reparația bisericii din satul Vulpești, fiindcă făcea tot felul de ritualuri religioase la domiciliu, fiindcă ,,se ocupă cu agitație religioasă între credincioși astfel împiedicând lucrului politic în sat’’. Cu toate astea a fost menționat cu distincții bisericești precum: Epigonatul, Crucea Pectorală ș. a. Oamenii care l-au cunoscut spun în cor că a fost un om vrednic de toată lauda, de o bunătate extraordinară, harnic, săritor la nevoie, bun sfătuitor și pilduitor în toate. Se zice că boteza, cununa și înmormânta gratuit pe cei nevoiași, alteori pe datorie, de care uita deseori, urmând cu strictețe vorbele proverbului arab, care spune că dacă faci un bine uită imediat, dar dacă ți s-a făcut un bine nu uita niciodată.
Vreau să constat cu bucurie că suntem norocoși cei de la Cetireni, fiindcă Dumnezeu ne-a trimis alt preot la fel de bun, harnic și săritor la nevoie, care se numește – Igor Ursu. Am ajuns la aceste concluzii nu prima oară, am desprins asta din diferite ocazii. Pentru a vă confirma afirmația vă voi povesti puțin despre nefericita întâmplare de la noi din localitate. Este vorba de decesul unui copil de 9 ani – Marius Paladi.
De la bun început știind starea în care trăiește familia Paladi (preotul mergea des la ei în vizită cu diferite ajutoare) s-a implicat total în organizarea funerariilor. A postat un aviz pe pagina de Facebook a bisericii unde a rugat lumea să ajute care cu ce poate, familia Paladi.
Personal a mers și a adus sicriul cu corpul neînsuflețit a băiatului la biserică, pentru priveghere (acasă nu erau condiții). Fiind o fire energică a mobilizat oamenii, așa cum o poate face doar dumnealui de fiecare dată, încât lucrurile au decurs destul de bine. Lumea din sat, ba chiar și dinafară a dat dovadă de empatie și generozitate, astfel ceremonia înmormântării a decurs normal, chiar aș zice frumos conform ritualurilor strămoșești.
Cu un aport substanțial a venit și Consiliul Local Cetireni, activ s-a implicat asistentul social de la primărie, care a avut în grijă mai multe aspecte organizatorice, inclusiv meniul mesei de pomenire. Toate bucatele au fost pregătite la cantina bisericii de către un grup de femei de bună credință din sat. De asemenea preotul a promis că va avea grijă de mormânt și de celelalte orânduiri ulterioare creștinești.
De o altă surpriză inedită am beneficiat a doua zi când la toate magazinele din sat pâinea se dădea de pomană, de sufletul lui Marius, fiind achitată în prealabil de preot.
Se zice că în ultima perioadă lumea s-a făcut mai rea, nu se respectă, au uitat de principiile și valorile umane, însă, spre surpriza mea și a tuturor, mai există bunătate în lume, mai sunt încă mulți oameni buni și generoși. Bunătatea valorează mai mult decât cunoștințele, mai mult decât banii, mai mult decât onoarea pentru oamenii care o posedă, spunea Henry Ward Beecher (cleric american) și într-adevăr cred că totuși bunătatea va salva lumea.
Scriitorul român de origine evreiască Nicolae Steinhard zicea că numai când facem binele, dobândim ceva ce răii nu pot avea – liniștea și pacea care sunt bunurile supreme. Deci dea Domnul să capete liniște și pace toată suflarea implicată în actul de caritate diriguit cu dibăcie de preotul Igor Ursu. Spunea cineva că după verbul a iubi, verbul a ajuta este cel mai frumos din lume și așa crede întreaga noastră comunitate străduindu-se să se iubească și să se ajute reciproc. Așa să ne ajute Dumnezeu.