„Bătălia pentru buna guvernare în Europa de Est” este titlul unei culegeri de studii și analize consacrate țărilor din Parteneriatul Estic, aflată la a doua ediție. Autorii vorbesc despre „ascensiunea spectaculoasă și realizările discutabile ale lui Volodimir Zelenski în Ucraina, urcușul și căderea dominației proruse a lui Igor Dodon în Moldova, deteriorarea democrației în Georgia, salvată prin medierea UE de captura oligarhiei de stat, dar și apariția la putere a lui Nikol Pașinian în Armenia, amenințat de înfrângerea în cel de-al doilea război în Karabahul de Munte”.
E vorba despre o actualizare a textelor de trei ani în urmă, dar și de materiale noi, fapt ce permite o analiză comparativă a stării de lucruri. Culegerea face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat celor trei acorduri de asociere și liber schimb aprofundat cu UE semnate de Georgia, Moldova și Ucraina în 2014. Autorii consideră că despre aceste trei țări, dar și despre Armenia, se poate vorbi ca despre „semidemocrații”.
Totodată, observând că tendințele democrației au devenit mai variate în ultimii ani, Richard Youngs, cercetător la Carnegie Europe, menționează în debutul cărții că demarcarea democrației nu se mai face între statele UE și statele non-UE. Astăzi, ambele părți au actori care încearcă să submineze calitatea democratică și tot ambele părți au actori care caută să protejeze și să asigure avansarea normelor democratice. La rândul lor, acești actori includ organizații ale societății civile, partide politice, protestatari și oficiali guvernamentali – fiecare cu efecte multiple, uneori în favoarea democrației, uneori împotriva ei.
Din grupul de autori ai culegerii „Bătălia pentru buna guvernare în Europa de Est” face parte și Dionis Cenușa, columnistul principal al IPN, expert asociat Expert-Grup și cercetător la Universitatea din Giessen; precum și Elena Prohnițchi, cercetătoare la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.